Botond, Mózes
EUR 386,97 Ft
USD 372,16 Ft
14 °C
29 °C

A ruandai példa: hogyan győzte le a koronavírust egy kis afrikai ország?

2020.09.18. 01:45

Ruanda szembeötlően sikeres a koronavírus elleni harcban: magas számú tesztelés mellett rendkívül alacsony a fertőzési ráta. A 12 milliós országban csak 1539 megbetegedés történt március óta és összesen öten haltak meg a koronavírus miatt.

Az afrikai ország az úgynevezett pool testinget, a vérminta alapú tesztelést választotta. A módszer lényege, hogy egyszerre vizsgálnak egy kisebb csoportot. Ha van pozitív minta, felezik a csoportot, addig, amíg el nem jutnak a fertőzött egyénekig. A módszer előnye, hogy viszonylag gyors és sok embert lehet egyszerre tesztelni.

A tesztre bárhol sor kerülhet, akár az utcán is, és öt percnél nem tart tovább. Akik pozitív mintát adtak vagy egészségügyi okokból magas kockázati besorolást kaptak, karanténba mennek vagy otthon, vagy a kijelölt kórházban.

Ruanda sikerét több okokra lehet visszavezetni:

  • A hatóságok decentralizált egészségügyi rendszert építettek ki. A közösségi munkások, segítők elmennek mindenhová az országban, miközben a fővárosi központból hathatós segítséget kapnak és begyűjtik a mintákat.
  • Ruandának nagyon széles körű tapasztalatai vannak a különböző járványokkal kapcsolatban. A megelőzéshez és a gyógyításhoz szükséges legtöbb eszköz már rendelkezésre állt a járvány kitörésekor.
  • Annak ellenére, hogy Ruanda szegény országnak számít, a hatóságok segítik a technológiai és az üzleti szektor fejlődését. A magánszektor is bekapcsolódott a vírus elleni küzdelembe. Például már márciustól kezdve robotnővéreket használtak a betegek kezelésére vagy a lázméréshez, hogy az egészségügyi dolgozók ne fertőződjenek meg.
  • Az ország nagyon gyorsan reagált, és korábban rendelt el zárlatot, mint más afrikai vagy akár európai országok. Ezért viszonylag korai stádiumban meghozták a megfelelő intézkedéseket, és nem hagytak időt a járványnak, hogy kiteljesedjen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla