Erik, Alexandra
EUR 385,62 Ft
USD 366,52 Ft
9 °C
23 °C

Megszólalt az EU az elítélt krími tatárok ügyében, elvárja az emberi jogi normák betartását

2020.09.18. 13:39

Az Európai Unió elvárja Oroszországtól, hogy felszámolja a krími tatár közösségre gyakorolt nyomást, valamint azt, hogy biztosítsa a nemzetközi emberi jogi normák betartását a félszigeten – jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS).

Az orosz hatóságok – írj az MTI – hét, nemrégiben előállított krími tatárt és emberi jogi aktivistákat ítéltek 13 és 19 éves börtönbüntetésre állítólagos politikai tevékenységük miatt szeptember 16-án. Az Európai Unió nem ismeri el az orosz jogszabályok nemzetközi joggal ellentétes érvényesítését a Krím félszigeten és Szevasztopolban. Ellenzi, hogy a Krímben élő ukrán állampolgárokat orosz bíróságok elé állítsák.
    

Az Európai Unió arra szólítja fel Oroszországot, hogy haladéktalanul engedje szabadon az összes illegálisan fogva tartott ukrán állampolgárt. Emellett azt várja Oroszországtól, hogy biztosítsa a nemzetközi emberi jogi szervezetek és képviselőik tevékenységének teljes, szabad és korlátlan gyakorlását Ukrajna egész területén, beleértve Krím félszigetet és Szevasztopolt is.

Az Európai Unió továbbra is támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül - tették hozzá. A Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az Európai Unió ezt nem ismeri el és változatlanul elítéli Oroszország lépését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét