Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Részleges korlátozások jönnek Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

2020.09.22. 15:52

Részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök az új típusú koronavírus ismét gyorsuló ütemű terjedésének megfékezése érdekében – írja az MTI.

A kormányfő, aki a londoni alsóház képviselőivel ismertette az intézkedéseket, hangsúlyozta ugyanakkor: semmiképpen sem arról van szó, hogy az ország visszatér a március végén elrendelt teljes zárlathoz,

nincs olyan általános utasítás, hogy az emberek maradjanak otthon, nyitva maradnak az iskolák és az egyetemek.

A londoni kormány kéri az irodai alkalmazottakat, hogy ha lehetséges, otthonról folytassák munkájukat. Az olyan ágazatokban azonban, ahol ez nem lehetséges – például a kiskereskedelemben és az építőiparban –, a kormány azt kéri, hogy alkalmazottak továbbra is járjanak be munkahelyükre.

Boris Johnson megerősítette, hogy az brit vendéglátóhelyek csütörtöktől csak 22 óráig tarthatnak nyitva, emellett az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lesz, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.

A brit kormányfő továbbá bejelentette, hogy hétfőtől az esküvői ceremóniákon legfeljebb 15 meghívott vendég vehet részt a jelenlegi 30 fős felső korlátozás helyett, a temetésre viszont továbbra is 30 ember mehet. 

Fontos változás az is, hogy az eredeti tervekkel ellentétben október 1-től mégsem lehet üzleti konferenciákat, kiállításokat, nagy tömegeket vonzó sportrendezvényeket tartani.

A kormány rendelete értelmében ezentúl a kiskereskedelemben dolgozóknak és a taxiszolgáltatást igénybe vevő utasoknak is kötelező lesz a maszk viselése. Ugyanígy a vendéglátóhelyek belső terében az alkalmazottaknak és a vendégeknek is maszkot kell viselniük, de ez utóbbiaknak csak addig, amíg le nem ültek asztalukhoz.

A miniszterelnök elmondta: a kormány 100-ról 200 fontra (80 ezer forintra) emelte az előírások megszegőire kiróható pénzbírság alsó határát, és továbbra is tízezer fontig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók azok, akiket elkülönítésre köteleztek, ám ezt nem tartják be.

Boris Johnson kijelentette, ha előbb nem sikerül érzékelhető előrelépést elérni a vakcina vagy új gyógymódok kifejlesztésében, illetve a tömeges tesztelésben, akkor abból a feltételezésből kell kiindulni, hogy

a most elrendelt intézkedések hat hónapig érvényben maradhatnak.

A szigorításokat indokolva a brit kormányfő közölte, hogy egy hónappal ezelőtt az Egyesült Királyságban naponta átlagosan ezer új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki szűrővizsgálatokkal, ez a szám azonban azóta csaknem a négyszeresére, heti átlagban számolva napi négyezer közelébe emelkedett.

Johnson hangsúlyozta: ez nem csupán az elvégzett tesztek számának növekedését tükrözi, a szűrések számához viszonyított pozitív leletek aránya is emelkedik. Hozzátette, jelenleg a lakosság mindössze 8 százalékának szervezetében mutatható ki a koronavírussal szemben védettséget nyújtó antitest.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő este bejelentette: az Egyesült Királyság négy nemzetének - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország - tisztifőorvosai javasolták, hogy az ötfokozatú készenléti skálán a brit kormány az eddigi harmadikról a negyedik szintre emelte a járványkészültséget.

A tisztifőorvosok indoklása szerint az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma gyorsan, valószínűleg exponenciális ütemben növekszik majd több területen.  • Eladnék
  • Hírek