Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Négy romániai megyét vezethet RMDSZ-es tanácselnök a következő ciklusban

2020.09.28. 09:05

Négy erdélyi megyét – Szatmárt, Marost, Hargitát és Kovásznát – vezethet az elkövetkező ciklusban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott tanácselnök – idézi az MTI az Agerpres hírügynökség párhuzamos szavazatszámláláson alapuló, illetve hivatalos részeredményeket közlő hétfő hajnali jelentéseiből.

Hargita megyében Borboly Csaba, Kovászna megyében Tamás Sándor szerzett újabb elnöki mandátumot a szavazatok elsöprő többségével. Szatmár megyében a szavazóközpontok 96 százalékának az adatait dolgozták fel. A hivatalos részeredmény szerint Pataki Csaba több mint 50 ezer szavazatot kapott, míg az utána következő liberális jelölt,  Adrian Cozma csak 35 ezret. Maros megyében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által végzett párhuzamos szavazatszámlálás részleges eredményei szerint Péter Ferenc behozhatatlan előnyre tett szert. Az RMDSZ jelöltje a szavazóközpontok 70 százalékának az adatai alapján közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint az utána következő liberális jelölt. A Marosvásárhelyt 20 évig vezető, de ezúttal függetlenként a megyei önkormányzat vezetésére pályázó Dorin Floreának kevesebb mint ötödannyi szavazatot sikerült összegyűjtenie, mint Péter Ferencnek.

Az RMDSZ Bihar megyében veszítette el a tanácselnöki tisztséget, amelyet a következő négy évben a liberális Ilie Bolojan tölthet be. Bolojan több cikluson át Nagyvárad polgármestere volt, ám most a megye vezetését pályázta meg, és a pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás, valamint a hivatalos részeredmények szerint is nagy többséggel vezet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek