Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-2 °C
5 °C

Lelőttek egy örmény harci gépet, Törökország elhatárolódott

2020.09.29. 18:52

Egy török F–16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SZU–25-ös csatarepülőgépet – közölte kedden az örmény védelmi minisztérium. A katonai tárca szerint az örmény légierő gépének pilótája életét vesztette.

A török F–16-os az azeri Gjandzsa repteréről szállt fel, hogy támogassa az azeri harci gépeknek és drónoknak az Örményország területén lévő Vardenisz, Mec, Maszrik és Szotk településekre mért csapásait, és az örmény légtérben lőtte le az örmény gépet – írta a távirati iroda. Jereván hétfőn kilátásba helyezte, hogy beveti Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereit, ha Törökország F–16-osokat alkalmaz Hegyi-Karabahban.

Ankara viszont tagadta, hogy török F–16-os vadászgép lőtte volna le Azerbajdzsán légteréből az örmény harci gépet.

Kapcsolódó

Berobbant a Kaukázus puskaporos hordója

Örményország rendkívüli állapotot hirdetett, teljes mozgósítást rendelt el

Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja, ahogyan például Oroszország és Kazahsztán is. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden azonnali tűzszünetre szólított fel, és aggodalmát fejezte ki a felek között növekvő ellenségeskedés miatt.

Hegyi-Karabah az 1992–1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el Azerbajdzsántól. A konfliktusban 30 ezer ember veszítette életét, százezrek pedig menekülésre kényszerültek. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogyan gyakorlatilag Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.  • Bérelnék
  • Hírek