Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Egyre több beteget ápolnak kórházban Horvátországban és Szlovéniában

2020.10.06. 18:13

Horvátországban és Szlovéniában is növekszik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Szlovénia bővíti kórházi kapacitásait – derült ki a válságstábok keddi jelentéséből, melyet az MTI közölt.

Bojana Beović, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottságának vezetője elmondta: a következő napokban további száz kórházi ágyat készítenek elő. Hozzátette: bővítik a kórházi kapacitásokat a nyugat-szlovéniai Nova Goricában, valamint a ljubljanai klinika fertőzőosztályán, amely eddig a legnagyobb terhet viselte. Kiemelte: problémát okoz az is, hogy a vírus bejutott a nagyobb kórházakba. Ezek között az észak-szlovéniai, jasenicai, valamint a maribori és ljubljanai klinikai központokat említette.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 189-cel 6764-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap 75 új esetről számoltak be, de kevesebb tesztet is végeztek hétvégén az országban. Három új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 160-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 111-en vannak kórházban, közülük húszat ápolnak intenzív osztályon. A kórházi ellátásra szorulók száma szeptember eleje óta folyamatosan nő, vasárnap haladta meg először a százat.

Horvátországban egy nap alatt 287-tel nőtt, és elérte a 18 084-et az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 138 új esetről számoltak be. Négy haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma 304-re nőtt. Kórházban ápolnak 334 beteget, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban a múlt héten még nem érte el a háromszázat a kórházi kezelésre szorulók száma.