Szijjártó Péter telefonon beszélt a belorusz külügyminiszterrel

2020.10.06. 23:55 Módosítva: 2020.10.06. 23:55

Szijjártó Péter Facebook-oldalán számolt be keddi telefonos egyeztetéséről, amit Vladimir Makei belorusz külügyminiszterrel folytatott:

Kifejezetten jó személyes viszonyt ápolunk, kölcsönösen tiszteljük egymást, ezért tudunk őszintén beszélni. Elmondta, hogy látja ő hazája belpolitikai helyzetét. Én pedig elmondtam neki, hogy mi érdekeltek vagyunk a kommunikáció fenntartásában. Belarusz részese az Európai Unió Keleti Partnerség programjának, és nem tehetünk úgy, mintha nem lenne geopolitikai aspektusa az ott zajló eseményeknek.

A külügyminiszter hozzátette:

Szerintem fontos lenne, hogy létrejöjjön a széles körű társadalmi párbeszéd Belaruszban, mert csak ez eredményezhet az ottani alkotmányos keretek közt létrejövő megoldást.

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a kormányellenes tömegmegmozdulások. A hivatalos adatok szerint Lukasenko elnök a voksok nyolcvan százalékát kapta, így ötödször is újraválasztották, az ellenzék szerint azonban csalás történt. A választások utáni tiltakozásokra a rendőrség brutális erőszakkal válaszolt. Az elnökválasztás eredményét a feltételezett csalás miatt több ország sem hajlandó elismerni, a rendőri erőszak miatt pedig az Európai Unió úgy határozott, hogy szankciókkal sújtja azokat, akik felelősek a brutalitásért.

Angela Merkel német kancellár eközben múlt héten arról beszélt, hogy a belarusz hatalom elleni szankciók életbe lépése azt mutatja, hogy az EU határozottan fellép azokkal szemben, akik rombolják a demokráciát.

Kapcsolódó

Negyven belarusz személyt sújt szankciókkal az EU, de az elnök nincs közöttük

Olyanokról van szó, akik felelősek a tüntetők elleni hatósági erőszak elrendeléséért vagy részt vettek a végrehajtásában.  • Hírek
  • Árfolyam