Jogerősen is Csíkszentmártoné az úzvölgyi katonatemető

2020.10.07. 00:24

A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden jogerős ítéletben utasította el Darmanesti város arra irányuló keresetét, hogy érvénytelenítsék az úzvölgyi katonatemetőt Csíkszentmárton közvagyonává nyilvánító önkormányzati határozatot – írta az MTI. Az erről szóló határozatot a romániai bíróságok portálján is közzétették. Az ítélettel elutasították Darmanesti polgármesteri hivatalának fellebbezését a hasonló tartalmú első fokú határozat ellen.

Innen egy új fejezet nyílik a temetővel kapcsolatos pereskedésben és ez csakis a mi javunkra fog szólni

– értelmezte a döntést videoüzenetében Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere. Megjegyezte: születésnapjára kapta ajándékul az ítéletet.

Darmanesti város tavaly augusztus elején indított pert Csíkszentmárton ellen annak a 2007-es önkormányzati határozatnak a részleges érvénytelenítése céljával, amelyik a székelyföldi település közvagyonaként tüntette fel az úzvölgyi katonatemetőt és a közelében álló használaton kívüli kaszárnyasort. A csíkszentmártoni önkormányzati határozatot 2010-ben a 299-es kormányhatározat is megerősítette.

Kapcsolódó

Megint román nacionalisták ünnepeltek az úzvölgyi temetőben

A román hősökre és a tavalyi erőszakos betörésre emlékeztek.

A per során – a Székelyhon portál korábbi tájékoztatása szerint – Darmanesti (Dormánfalva) önkormányzata arra hivatkozott, hogy a temető területe már 1990-ben a moldvai kisváros magánvagyonának leltárában szerepelt, és az 1997-ben elfogadott, most is érvényes általános rendezési terv (PUG) is a város belterületeként jelölte meg. Azt is érvként hozta fel, hogy az INSPIRE térinformatikai geoportál is Darmanesti területeként jelöli a temetőt.

A csíkszentmártoniak viszont olyan, az 1800-as évek végéről származó telekkönyveket mutattak be a bíróságnak, amelyek szerint a vitatott terület Csíkszentmárton község földbirtokos közösségének és Csíkcsekefalva földbirtokos közösségének a tulajdona.

A mára elnéptelenedett Úzvölgye település, valamint a település területén fekvő katonatemető és kaszárnyasor hovatartozása, illetve a katonatemetőben tavaly létrehozott román parcella kapcsán számtalan per van folyamatban a romániai bíróságokon. Ezek egyik csoportját Csíkszentmárton, egy másikat Darmanesti önkormányzata, egy harmadikat pedig Bákó megye prefektusa indította. De akad olyan is, amely azért szeretne jogorvoslatot, mert a román ügyészség nem találta törvénysértőnek a 2019. június 6-i úzvölgyi erőszakos temetőfoglalás során történteket, és elrendelte a nyomozás megszüntetését.

Kapcsolódó

Úzvölgyi katonatemető: a bíróságon és az ombudsmannál folytatódhat az eljárás

Hiába fellebbezték meg az ügyészi rendeletet, ezért ombusmanhoz fordul az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

Darmanesti önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon. Tavaly június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.  • Tippek
  • Hírek