Szabina
-2 °C
15 °C

Orbán Viktor: Itt van a dinamika, itt van a jövő, itt van a növekedés

D KOS20201008001
2020.10.08. 14:54

A visegrádi négyek (V4) összefogásának fontosságáról beszélt Orbán Viktor csütörtök délelőtt a lengyel R4S Consulting, public affairs és public relation tevékenységre specializálódott cég budapesti üzletfiók-megnyitóján a Four Seasons szállóban.

A visegrádi négyeknek meg kell próbálniuk együtt növekedni, erősödni, mert ha erre képesek, akkor lesz közép-európai szereplője a világgazdaságnak és a világpolitikának, valamint befolyásos szereplője az európai politikának.

A kormányfő – írja az MTI – felhívta a figyelmet arra, hogy a Németország és a V4 országai (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolat 

gyorsabban nő, mint a német–kínai.

Ez is mutatja, hogy

itt van a dinamika, itt van a jövő, itt van a növekedés; ezt a pillanatot a V4-eknek meg kell ragadniuk

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a gazdasági kapcsolatok egyelőre „sajnálatosan szegényesek” a magyar–lengyel együttműködésben, hiába erősek a szálak a politikában és a kultúrában. Ennek fő okát a a nyelvi nehézségekben látja.

A magyarok nem tanulnak lengyelül – magyarul tanulni elég reménytelen kísérlet;

oroszul nem akarunk beszélni, az már volt;

ők németül sem akarnak – így marad az angol.

Hozzátette, hogy a magyar és a lengyel üzleti élet elitjének

ELŐBB-UTÓBB ANGOL NYELVEN KELL FELÉPÍTENIE a politikaihoz hasonló szoros kapcsolatrendszert.

Ezt fogja támogatni szerinte az R4S magyarországi megjelenése is a tanácsadói munkájával.

A miniszterelnök értelmezésében a személyes gazdasági kapcsolatokra azért is nagy szükség van, mert komoly tétje van a most zajló geopolitikai játszmának.

Ugyanis az orosz és a német világ közötti térséget vagy az itt élő népek szervezik meg közösen, vagy valaki más fogja, és jelentkező mindig van rá.

A kormányfő elmondta, hogy míg a nyugat-európaiak hajlamosak hitelből megoldani a megélhetés kérdését, a közép-európaiak inkább munkából szeretnék. De éppen ez a megközelítésünk a kulcsa annak, hogy térségünk maradjon a világgazdaság legdinamikusabban fejlődő régiója.

Ha a V4-ek ezt a választ meg tudják formulázni, akkor akármilyen válságok is ütik fel a fejüket az európai gazdaságban, a V4 sikeres lesz.

Értékelése szerint kétségkívül van egy intellektuális elnyomási kísérlet ma Európában, amelyet a migráción, a sajtószabadság- és jogállamiság-vitákon keresztül nyomon lehet követni.

Ha mi nem fogunk össze, és nem mondjuk együtt, hogy mi úgy akarunk élni, ahogyan az következik a lengyel meg a magyar történelemből, ha nem mondjuk ki világosan, hogy meg akarjuk őrizni nemzeti alapon a kultúránkat, az ország etnikai összetételét (...), hogy a nemzetet és a családot tekintjük a jövő alapjának (...), akkor mások fogják megmondani, hogyan éljünk másképpen.

Hangsúlyozta, van közös közép-európai válasz a miből és a hogyan éljünk kérdésére is, de meg kell szerveznünk és képviselni kell tudnunk magunkat ahhoz, hogy megvalósítsuk az elképzeléseinket.

A miniszterelnök szavait azzal zárta:

A magyaroknak azt tudomásul kell venniük, hogy ha Közép-Európa megszervezésében részt akarnak venni, akkor egy „lengyel zászlóshajó” körül kell elrendeződni, a lengyeleknek pedig vállalniuk kell az ebből fakadó felelősséget, mégpedig úgy, hogy az erejükből jusson egész Közép-Európának.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott lengyel R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján a Four Seasons szállóban 2020. október 8-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)