Szégyenletes az antiszemitizmus erősödése Németországban az államfő szerint

2020.10.09. 19:36

Frank-Walter Steinmeier német államfő szerint szégyenletes és dühítő az antiszemitizmus erősödése Németországban. A kijelentést Halléban, a Szász-Anhalt tartományi város zsinagógája elleni fegyveres támadás első évfordulóján tartott megemlékezésen tette.

A hallei szélsőjobboldali merénylő gyűlölete nemcsak a zsidók ellen irányul, hanem a muszlimok, a bevándorló hátterűek, a nők és a baloldaliak ellen is – mondta a szövetségi elnök, rámutatva, hogy az elkövető eredetileg nem is zsinagóga, hanem mecset ellen tervezett merényletet.

Gondolkodásában megmutatkozik „az antiszemitizmus, a faji gyűlölet, az iszlámellenesség, a homofóbia és az emberellenesség minden egyéb formájának logikája” – tette hozzá Frank-Walter Steinmeier. Kiemelte azt is, hogy az erőszaknak ágyaz meg, aki embereket megvető ellenérzéseket terjeszt, és megosztja a társadalmat. Ebben az ügyben az eddiginél sokkal világosabban kell kijelölni a „vörös vonalat”, a határt és ki kell mondani, hogy „nem tűrjük az emberellenességet ebben az országban, sem szavakban, tettekben pedig végképp nem” – idézi a figyelmeztető államfői szavakat az MTI.  • Tippek
  • Hírek