Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Jelentős tagokkal bővült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

2020.10.13. 22:39

Az ENSZ Közgyűlése kedden megszavazta, hogy mások mellett Kína, Oroszország és Kuba is tagja legyen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a következő három évben – írta az MTI. Emellett Bolíviát, Franciaországot, Gabunt, Malawit, Mexikót, Nepált, Pakisztánt, Szenegált, Elefántcsontpartot, Ukrajnát, Nagy-Britanniát és Üzbegisztánt választották be a tagországok képviselői Genfben.  Szaúd-Arábia  nem kapott elegendő szavazatot.

Jogvédők mindenekelőtt Kína, Oroszország, Kuba és Szaúd-Arábia jelölését kifogásolták, mivel szerintük ezek az  országok nem kezelik megfelelően az emberi jogokat.

Az Emberi Jogi Tanács az ENSZ egyik kormányközi testülete. A közgyűlés - az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának utódjaként - 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme, e jogok megsértése elleni fellépés, illetve  ezzel kapcsolatos ajánlások megfogalmazása. Tagjait az ENSZ-közgyűlésében három évre választják meg a világ különböző térségeiből, biztosítva a régiók arányos képviseletét. Washington 2018 óta már nem tagja a genfi székhelyű testületnek Donald Trump amerikai elnök ugyanis bírálta a tanácsot amiatt, hogy olyan államok is tagjai, amelyek maguk is megsértették az emberi jogokat.