Egyezség az erdélyi magyar pártok között

2020.10.16. 17:49

Egyezség született a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között az RMDSZ parlamenti választásra összeállított jelöltlistájának névsoráról.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: két befutó helyet átengednek; a Hargita megyei képviselői lista ötödik helyét Zakariás Zoltán, a Maros megyei harmadik képviselői helyet pedig Kulcsár-Terza József kapja, a szórvány képviselője továbbra is Benedek Zakariás lesz, akinek a Kovászna megyei biztos befutónak számító harmadik helyet tartják fent – írta a Transindex hírportál.

Kapcsolódó

Kérdéses, hogy megtartják-e a romániai parlamenti választásokat

Az egyik legtöbbet hangsúlyozott érv szerint nem lehet legitim parlamentet választani, ha az emberek nem mennek el szavazni.

Kelemen Hunor szerint az Erdélyi Magyar Szövetség eredményei elmaradtak ugyan a szeptemberben tartott önkormányzati választásokon az MPP 2016-os eredményeitől, de az RMDSZ úgy vélte, hogy „a magyar szavazatok 92 százalékának a birtokában nagyvonalúaknak kell lennie”, ezért ugyanúgy két helyet ajánlottak az ellenzéknek, mint négy évvel ezelőtt. Hozzáfűzte:  az a cél, hogy erős parlamenti képviselete legyen a magyarságnak. Az RMDSZ 34 megyében indít teljes listát, 8-ban nem, a jelöltjeinek száma összesen 566.

Kelemen Hunor megerősítette: az elmúlt napokban Gálfi Árpáddal, Székelyudvarhely polgármesterével tárgyalások folytak egy szenátori és egy képviselői helyről, amit Gálfi kért, azért, hogy „az udvarhelyi magyarság is megfelelően legyen képviselve a román parlamentben”. Az RMDSZ-nek nincs együttműködési egyezsége a POL-lal (Szabad Emberek Pártja), ezért Gálfi kérése nem teljesíthető, azonban az RMDSZ odafigyel arra, hogy az udvarhelyi magyarságot támogassák.