Szabina
-2 °C
15 °C

Román államtitkár: a román egészségügy elvesztette a Covid elleni harcot

2020.10.17. 16:00

A román hatóságok párbeszéddel próbálják rávenni a vírustagadó vagy fegyelmezetlen embereket a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések betartására, kerülik a konfliktust, mert „senki sem szeretne gumibotozó csendőröket látni” – mondta egy televíziós interjúban Raed Arafat, a bukaresti belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.

Az MTI a Hotnews.ro portál szombati beszámolójára hivatkozva azt írja, az országos operatív törzs illetékese borúlátóan nyilatkozott a kórházakra nehezedő egyre nagyobb nyomásról. Az államtitkár úgy értékelte, hogy a román egészségügyi rendszer mind a befogadókapacitás, mind a személyzet leterheltsége szempontjából 

elvesztette a Covid–19 elleni harcot.

Mint mondta, el fognak jutni oda, hogy a fertőzötteket már nem tudják a Covid-kórházakba vinni. Ezért a többi kórházban is meg kell szervezni az útvonalakat a fertőzöttek fogadására, el kell különíteni számukra helyeket az intenzív osztályon – hangsúlyozta az államtitkár.

Virgil Musta, a temesvári járványkórház főorvosa arról számolt be:

péntek este egy válságos állapotban mentővel érkező koronavírusos páciens már csak úgy jutott lélegeztetőgéphez, hogy pont akkor halt meg egy betegük az intenzív osztályon.

A Mediafax hírügynökség által idézett főorvos azt mondta: kollégáival attól rettegnek, hogy hamarosan nekik kell majd eldönteniük, melyik páciensük haljon meg, és melyikük maradjon életben.

Romániában szombaton túllépte a 70 százalékot a telítettség a Covid-kórházak intenzív osztályain. Az utóbbi 24 órában csaknem négyezer újabb fertőzést diagnosztizáltak, ami kevesebb mint két százalékkal marad el az előző napi rekordtól, de 38 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Bár minden korábbinál több, csaknem 32 ezer tesztet értékeltek ki, a pozitív tesztek aránya – amely már több mint egy hete nem csökkent tíz százalék alá – szombaton is meghaladta a 12 százalékot. Romániában szombaton újabb 63 halálesetet jelentettek, ezzel meghaladta az 5800 főt a járvány áldozatainak száma.