Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak

2020.10.23. 18:05

Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak – jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el. Onnan szükség esetén a kórházakba szállítják.

A cseh hatóságok csütörtökön közölték, hogy Prága segítséget kért az Európai Unió és a NATO tagállamaitól az egyre gyorsabban terjedő koronavírus-járvány leküzdésére.

Andrej Babiš csütörtökön közölte – szintén a Twitteren –, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból 30 lélegeztetőgépet küld. A miniszterelnök a nap folyamán telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, a bizottság elnökével, aki egyben megígérte, hogy felszólítja a többi uniós tagállamot, ajánlják fel szabad egészségügyi kapacitásaikat a cseheknek.

Lubomír Metnar cseh védelmi miniszter szerint a NATO pénteken hoz döntést arról, hogy a szervezet tartalékaiból 60 lélegeztetőgépet küld az országnak.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a cseh kórházaknak 1932 olyan speciális lélegeztetőgépe van, amely bevethető a Covid–19-betegség kezelésénél. Jelenleg a gépek 52 százaléka van használatban. A cseh kormány egy hete 500 új lélegeztetőgépet rendelt 250 millió korona (3375 millió forint) értékben.

Ezenkívül Csehországban is kifejlesztettek már egy lélegeztetőgépet, amely használható a Covid–19-ben szenvedők légzésének segítésére. Ebből a készülékből eddig mintegy 200 készült el.

A cseh kormány csütörtökön jóváhagyta, hogy az EU- és a NATO-tagállamokból segítségként 300 fős katonai egészségügyi személyzet érkezhessen az országba. A kormánydöntést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, erre valószínűleg a jövő héten kerül sor.         

Az Egyesült Államok a cseh kérésre már reagált is, és a Nemzeti Gárda 28 olyan orvosát és egészségügyi alkalmazottját küldi Csehországba, akiknek már konkrét tapasztalataik vannak a Covid–19 kezelésében. Ezek a katonaorvosok várhatóan a jövő hét végén érkeznek Csehországba, és az ottani orvosokkal együtt a prágai katonai kórházban dolgoznak majd.