Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Több száz tüntetőt vettek őrizetbe a belarusz ellenzéki megmozdulásokon

2020.10.26. 05:46

Kétszázkilencven embert vettek őrizetbe a belarusz városokban a vasárnapi tüntetések idején - közölte hétfőre virradóra a Vjaszna belarusz jogvédő szervezet. A legtöbb őrizetbe vétel a fővárosban, Minszkben, illetve a lengyel-litván-belarusz hármashatár közelében fekvő Hrodna (Grodno) városában történt.

A szervezet közleményében 16 város sorol fel, ahol tüntetések voltak.

A Népi Ultimátumnak elnevezett országos tiltakozó megmozdulás Szvetlana Tyihanovszkaja volt ellenzéki elnökjelölt felhívására zajlott. Csak Minszkben több mint százezren vonultak az utcákra a masszív karhatalmi jelenlét ellenére, követelve Alekszandr Lukasenko államfő lemondását, a tüntetőkkel szembeni erőszak leállítását és a politikai foglyok elengedését. Mivel vasárnap éjfélig ezek a követelések nem teljesültek, Tyihanovszkaja felszólította a belaruszokat, hogy hétfőtől lépjenek országos sztrájkba, zárják le az utakat és ne vásároljanak állami boltokban. Az út nem lesz egyszerű, a Lukasenko elleni harchoz erőre és kitartásra van szükség – hangsúlyozta Tyihanovszkaja.

Lukasenko nem hajlandó lemondani, holott az augusztus eleji elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt.