Újabb lefejezéses terrortámadás Franciaországban

2020-10-29T124211Z 777884828 RC2CSJ9ZG0SM RTRMADP 3 FRANCE-SECUR
2020.10.29. 10:13 Módosítva: 2020.10.29. 11:10

Három ember meghalt abban a késeléses terrortámadásban, amelyet Nizzában követtek el a városi Notre-Dame katolikus székesegyház közelében, illetve magában az épületben. A Reuters információi szerint az egyik áldozatot, egy nőt gyakorlatilag lefejeztek.

Christian Estrosi polgármester a Twitteren azt írta, hogy úgy tudja, hogy terrortámadás történhetett, az elkövetőt pedig meglőtték, majd elfogták. 

A városvezető értesülései szerint a két áldozat a székesegyházban vesztette életét. Beszélt Emmanuel Macron francia államfővel is, aki részvétét nyilvánította a nizzaiaknak, és bejelentette, hogy a városba utazik. A francia szenátus csütörtök reggeli ülésén rövid néma főhajtással adózott az áldozatok emlékének.

A Le Figaro szerint az egyik női áldozat kora reggel imádkozni ment a székesegyházba, neki átvágta a torkát az elkövető, szinte lefejezte. A férfi áldozat a sekrestyés volt, akinek ugyancsak a torkát vágta el, a harmadik áldozat pedig egy nő, aki több késszúrást követően a támadás után még átjutott a szomszédos kávéházba, ott veszítette életét.

Macron elnök kora délután érkezett a helyszínre Gérald Darmanin belügyminiszter, Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter, Jean-François Ricard, az Országos Terrorizmusellenes Ügyészség (PNAT) ügyésze, valamint Eric de Moulins-Beaufort, a francia püspöki konferencia (CEF) elnöke társaságában.

Egyértelmű, hogy Franciaországot támadták meg

– mondta Macron, kitérve arra, hogy a nap folyamán több őrizetbe vétel történt, és megsebesítették a szaúd-arábiai Dzsiddában működő francia konzulátus egyik őrét.

Ha megtámadtak bennünket, ez a mi értékeink miatt volt

– mondta az elnök, miután üdvözölte a támadó előállításában közreműködő rendőröket. Az államfő ígéretet tett arra, hogy megvédik a francia területen lévő fontos imahelyeket – közöttük a templomokat –, iskolákat, és az Őrszem (Sentinelle) terrorellenes keretében eddigi 3000-ről 7000-re növelik az ezen létesítmények védelmére felvonultatott katonák létszámát, tekintettel a vasárnapi Mindenszentek ünnepére.

A nizzai polgármester elmondása szerint a gyanúsított – akit kórházba szállítottak – az Allah Akbar! kifejezést hajtogatta. Rendőrségi információk szerint nem voltak társai, a Brahim nevet adta meg, ami észak-afrikai eredetre utal.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren bejelentette, válságstábot hívott össze a helyzet kezelésére.

A francia nemzeti terrorellenes ügyészség, a PNAT terrorizmus gyanújával indított vizsgálatot az ügyben.

– írja a Le Monde.

Angela Merkel német kancellár szolidaritásáról biztosította Franciaországot a brutális támadás után.

Az összes nizzai templom bezárt, rendőrök őrzik őket. Délután 3 órakor szerte Franciaországban megszólalnak a harangok, az időpontot Jézus Krisztus halálának szimbolikájaként jelölte ki a püspöki konferencia.

Nemrég a Twitteren megjelent egy videó is a székesegyházba behatoló kommandósokról.

Ugyancsak a Twitteren jelezte a rendőrség, hogy a Notre-Dame-székesegyház területét, ahol a támadás történt, lezárták, a vizsgálatok pedig továbbra is zajlanak. Egyúttal mindenkit arra kértek, ne jöjjenek a helyszínre.

Egy másik videót is rögzítettek a támadás helyszínén:

Franciaországban nemrég egy 47 éves történelemtanár lett hasonló terrortámadás áldozata.  Samuel Paty bűne az volt, hogy a szólásszabadságról tartott óráján két Mohamed-karikatúrát is bemutatott diákjainak, miután szólt a muszlim vallású diákoknak, hogy nyugodtan menjenek ki a teremből, ha kényelmetlenül éreznék magukat. Egy 18 éves csecsen fiatal, Abdullak Anzorov vágta el a torkát és fejezte le.

Nizza városa egyébként már nem először szenved el bestiális terrortámadást: 2016. július 14-én a 31 éves tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel hajtott a tömegbe a Promenade des Anglais sétányon, 86 embert meggyilkolva, mielőtt a rendőrök lelőtték.

A mai nizzai brutális események után néhány órával két másik támadást is jelentettek. A Le Figaro rendőrségi forrásai szerint Avignonban késsel támadt rendőrökre egy férfi, őt 11 óra 15 perckor agyonlőtték. Szaúd-Arábia Dzsidda városában pedig ugyanebben az órában a francia konzulátus őrségét támadták meg a La Croix értesülései szerint. A szaúdi férfit letartóztatták.

A Miniszterelnökség az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írja: a magyar kormány mély megrendüléssel értesült a Nizzában történtekről, ahol egy iszlamista terrorista különös kegyetlenséggel gyilkolt meg három ártatlan keresztényt plébániatemplomukban.

Ezúton szeretnénk részvétünket nyilvánítani az áldozatok családjainak, továbbá imáinkról biztosítani őket

– írják, hozzátéve: a leghatározottabban elítélnek minden terrorcselekményt, kiváltképp, amikor azokat keresztények ellen követik el. Hangsúlyozzák, hogy a magyar kormány felismerte azt a tényt, hogy a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység, ugyanis az elmúlt évhez képest az idén 15 millióval több, 260 millió keresztény szenved üldöztetést a hite miatt.

Ebben a helyzetben hozták létre a világon elsőként 2016-ban az üldözött keresztények megsegítéséért felelős kormányzati egységet, amellyel 3 év alatt 100 ezer bajba jutott keresztény szülőföldön maradását vagy otthonába való visszatérését tették lehetővé a Hungary Helps Programon keresztül

– tették hozzá. Úgy vélik, hogy a keresztény emberek élete azonban már nem csak a Közel-Keleten vagy Afrikában van veszélyben, hanem Európa szívében is.

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az évekkel ezelőtt elindult illegális migrációs hullámot elvtelenül segítő és támogató nemzetközi baloldal és a velük együttműködő Soros-szervezetek - mint például a Migration Aid - tevékenysége lehetővé tette, hogy európai országokban a nyílt utcán, vagy éppen a templomokban ártatlanokat fejezhessenek le, vagy végezhessenek ki más bestiális módszerekkel iszlamista szélsőségesek

– írják a közleményben.

(Borítókép: Helyszínelők a Notre Dame székesegyháznál, ahol a merénylet történt a mai napon. Fotó: Eric Gaillard/Pool / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport