Vajdaság: megválasztották a tartományi kormányt

2020.10.29. 17:01

Igor Mirović lett az új vajdasági tartományi kormány elnöke. Mirović az egységet jelölte meg legfontosabb célként; a teendők közé sorolta a Vajdaság gazdasági fejlődését, a közműfejlesztési nagyberuházásokat, a mezőgazdasági fejlesztéseket. Szerinte a figyelem középpontjába a kis- és közepes gazdaságokat kell helyezni – írta a Pannon RTV. A tartományi kormányfő a prioritások közé sorolta az egészségügyi intézmények felújítását is. 

Kapcsolódó

A VMSZ államtitkárokat adna a szerbiai kormányba

A Vajdasági Magyar Szövetség több államtitkári posztot szeretne az új szerbiai, köztársasági kormányban – mondta Pásztor István elnök.

A megválasztott vajdasági tartományi kormány oktatási titkára a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) tagja, Szakállas Zsolt lett. Ő lesz a vajdasági kormány egyik alelnöke.

Szerbiában június 21-én tartottak parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választást. Mindhárom megmérettetésen a Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg a legtöbb szavazatot. A 120 tagú vajdasági tartományi képviselőházban így az SNS-nek 76 képviselője lett. A második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végzett, a szocialisták 13 politikusa ülhetett be a képviselői padsorokba – írta a távirati iroda. A harmadik legerősebb pártnak a VMSZ bizonyult, az eddigi hat helyett 11 politikusa képviselheti a magyarság érdekeit tartományi szinten a következő négy évben. Ez a három párt, illetve azok a kisebb pártok, amelyekkel koalíciós listán indultak, képezik a tartományi kormányt.