Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Folytatódnak a Brexit-tárgyalások

2020.11.09. 10:12

Londonban folytatódnak a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről. Erről Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke állapodott meg szombaton, amikor telefonon egyeztettek – írta az MTI londoni tudósítója. 

Kapcsolódó

Egyre kevesebb az esély a brit–EU egyezségre

A brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője szerint az Európai Unió nem törekszik kompromisszumra.

A legutóbbi tárgyalási forduló múlt szerdán ért véget. David Frost, a brit tárgyalóküldöttség vezetője a Twitteren közzétett aznapi bejegyzésében közölte, van ugyan előrelépés, de bizonyos fontos ügyekben változatlanul „erősen széttartanak a nézetek”. Michel Barnier, az Európai Bizottság küldöttségvezetője ezzel egy időben közzétett Twitter-bejegyzésében nagyon súlyosnak nevezte a fennmaradt nézetkülönbségeket, főként az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának ügyében. Barnier alig burkoltan utalt arra is: nem biztos, hogy nyélbe üthető a megállapodás Londonnal. A brit kormányfő is az egyenlő versenyfeltételek szabályozását és a halászatot emelte ki a leginkább vitatott kérdések közül.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről. A brit kormány szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére törekszik az Európai Unióval.