Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Olaszország: több mint negyvenezer fertőzött egy nap alatt

2020.11.13. 21:56

Campania és Toszkána tartományt is járványveszélyes, vörös színű zónának minősítették. Elrendelték az egész napos kijárási tilalmat. A korlátozások vasárnap lépnek életbe – közölte az MTI.

Jelenleg fertőzés szempontjából Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano és térsége, valamint Calabria a legveszélyesebbek.

Egy nap alatt 40 902 új beteget szűrtek a 24 órával korábbi majdnem 38 ezer után. Február óta ez a legmagasabb napi esetszám. Több mint 255 ezer tesztelést végeztek, húszezerrel többet mint egy nappal korábban. Kórházban mintegy 31 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3230-an vannak. Az aktív betegek száma megközelítette a 700 ezret. 

24 óra alatt 550 beteg halt meg, a korábbi 636 után. A halottak száma 44 139-re emelkedett.

A vörös zónába való átlépés azt jelenti, hogy a tartományok külső határát lezárják, és a régió városai között is csak munkavégzés, iskolába járás vagy más nyomós indok miatt lehet közlekedni.

Az éjszakai kijárási tilalom mellett napközben is csak engedéllyel lehet utcára menni. Leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet is.

Közepesen veszélyes, narancssárga fokozatot kapott Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia és Marche tartomány. Ide tartozik már Abruzzo, Basilicata, Liguria, Umbria, Puglia és Szicília is. A narancssárga térségekbe is csak engedéllyel lehet belépni. Kevésbé veszélyes, sárga színű térség maradt: Lazio, Veneto, Molise, Trentino és Szardínia.

A sárga övezetbe tartozó Rómában a hétvégén lezárják a belváros sétálóutcáit, ahol előző szombat-vasárnap, a bezárt üzletek ellenére, hatalmas tömeg hömpölygött. A városközpont metrómegállóit is lezárják, és egyes utcákba csak korlátozott számban engednek be sétálókat.

Rómában a Pantheon előtti téren ismét a vendéglátósok tartottak kormányellenes demonstrációt, köztük voltak azok az étteremtulajdonosok, akik Firenzéből gyalog tették meg az utat a fővárosig a korlátozásokkal szembeni tiltakozásuk jeleként.

Nápolyban a piacokon dolgozók tüntettek a városközpontban „a gazdagok megadóztatását” szorgalmazva.

Az egymilliós délolasz városban tábori járványkórházak felállításán dolgoznak, és aneszteziológusokat keresnek akár külföldről is.