Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Örményországnak eddig 2300 katonája esett el a Hegyi-Karabahért vívott harcokban

2020.11.14. 13:43

Örményország elismerte szombaton, hogy több mint 2300 katonáját vesztette el a vitatott hovatartozású területért, Hegyi-Karabahért Azerbajdzsánnal vívott, szeptember végén kirobbant harcokban. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint 2317 örmény katona halt meg a bő másfél hónapos fegyveres konfliktusban, de még nem azonosítottak minden holttestet.

 Az örmény hatóságok eddig 1339 katona és 50 civil haláláról számoltak be hivatalosan. Azerbajdzsán továbbra sem közölte a katonai veszteségeit, csak 93 civil halálát ismerte el.

Közben a régióban az Azerbajdzsánnak átadandó falvakban sok távozó örmény család fölgyújtotta a házát, mondván, inkább égjenek porig, mint hogy az azeriek kezére jusson.

A Kalbadzsar régióban található Harektar faluban, amelyet a harcokat lezáró fegyverszüneti megállapodás szerint vasárnap át kell adni Azerbajdzsánnak, szombaton legalább hat ház lángokban állt. A mai az utolsó nap, holnap itt lesznek az azeri katonák. Ma mindenki felgyújtja a házát – mondta egy helyi lakos. Örményország és Azerbajdzsán többheti heves harcok után végül Oroszország közvetítésével állapodott meg a tűzszünetben. Eszerint Örményország kénytelen jelentős területeket átengedni Azerbajdzsánnak Hegyi-Karabahban.

A megállapodás egyik legfontosabb elemeként kétezer orosz katonát vezényelnek a kaukázusi régióba, hogy felügyeljék a törékeny fegyvernyugvást. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte: az orosz kontingens nagy része már el is foglalta állomáshelyét Hegyi-Karabahban; 12 megfigyelőállást létesítettek, és a katonai rendészet már meg is kezdte a járőrözést.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport