Vétó után: nagyon keresi a megoldást az EU vezetése

2020.11.20. 07:05

A legtöbb uniós tagország elégedett az Európai Parlamenttel kötött, a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megállapodással, de néhány tagállam nem támogatja azt,  legalábbis az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szerint. A politikus az uniós tagállamok vezetőinek informális videokonferenciáját követően arról beszélt, hogy az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló vitában olyan megoldásra van szükség, ami mindenki számára elfogadható – adta hírül az MTI. Az elnök hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap vonatkozásában az uniós tagállamoknak egységeseknek kell maradniuk.

Az Európai Unió varázsa abban rejlik, hogy megoldásokat kell találni akkor is, amikor ez lehetetlennek tűnik. Senki sem becsüli alá a helyzetet, amellyel mindannyian szembesülünk. Elszántságra és kemény munkára van szükség az akadályok leküzdéséhez

– mondta Charles Michel. 

Arról is beszélt az Európai Tanács elnöke, hogy egy ilyen súlyos helyzetben, mint amit Európának okoz a koronavírus-járvány, a tagállamoknak még jobban össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket. 

Beszámolt arról is, hogy a tagállami vezetők egyetértettek a tesztelés közös megközelítését és kölcsönös elismerését célzó rendszer kialakításának fontosságában, a hatékony és biztonságos oltóanyagok tagállamok közötti méltányos elosztásában, valamint a járvány visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések tagországok közötti összehangolásában és fokozatos feloldásának koordinálásában. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az Európai Unió még az év vége előtt jóváhagyhatja a Pfizer és a BioNTech közös, valamint a Moderna vállalatok tesztelés alatt álló két, koronavírus elleni vakcináját.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már december második felében feltételes forgalomba hozatali engedélyt adhat számukra, ha minden továbbra is probléma nélkül halad

– fogalmazott Ursula von der Leyen.

A helyreállítási alap és az uniós költségvetés körül kialakult vitákról azt mondta az Európai Bizottság elnöke, hogy az öreg kontinensnek már sok nehéz helyzetet kellett túlélnie, ezért a gazdaságmentő csomag minden elemét illető egyetértés elérése érdekében az európai intézmények vezetői a következő időszakban nagyon intenzív munkát folytatnak, hogy egyetértés alakuljon ki. 

Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja szerint  a német soros elnökség és az Európai Parlament közötti megállapodás jó és kiegyensúlyozott, azonban az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács a teljes egyetértés hiányában nem tudja javaslatait az uniós parlament elé terjeszteni. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország és Lengyelország egyértelműen kifejezték, hogy jelen formájában nem tudnak egyetérteni a jogállamisági feltételekkel, ezért fenntartják vétójukat az uniós költségvetés és a koronavírus-járvány által okozott károk helyreállítását célzó alappal összefüggésben.

A kancellár szerint a magyar és a lengyel vétó "komoly problémát" jelent, amit minél előbb meg kell oldani. Mint mondta,

fenyegetés helyett kemény közös munkára van szükség a patthelyzet feloldására,

és a tagállamoknak folytatniuk kell a megbeszéléseket Magyarországgal és Lengyelországgal a megállapodás elérése érdekében.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kifejtette, amint hozzáférhető a vírus elleni engedélyezett oltóanyag, Európa megkezdi a beoltást. Előre mutatónak nevezte, hogy az Európai Bizottság felkérése alapján már több tagállam rendelkezik részletes oltási programmal és tervekkel a vakcinák elosztását illetően.

Kapcsolódó

EU–Orbán-kormány 0–1, de még nincs vége a meccsnek

Magyarország eurómilliárdokat veszíthet, ha az uniós álláspont győz.