Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Humanitárius válság fenyegeti Etiópiát

2020.11.21. 22:04

António Guterres ENSZ-főtitkár humanitárius folyosók kialakítását követelte pénteken az etiópiai harcok miatt az északi Tigré tartományban csapdába került lakosság számára, és sajnálkozott amiatt, hogy az ország hatóságai nem hajlandók külső közvetítést elfogadni az ügyben – írta meg az MTI.

Az ENSZ a már Szudánba menekült etiópoknak minden tőle telhető humanitárius segítséget megad, de a harcoló felek közé szorultakat nem tudja elérni, ehhez tűzszünetre volna szükség. Az addisz-abebai kormány azonban egyelőre nem hajlandó elfogadni külső közvetítőt, és emiatt nem kerülhet a konfliktus megoldásának kérdése a Biztonsági Tanács elé sem. Az ENSZ az Afrikai Unió rendelkezésére áll, ha segítségre volna szüksége bármilyen kezdeményezéshez.

– tette hozzá Guterres. 

A tartományban két héttel ezelőtt a korábban hatalmon lévő Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű lázadószervezet vette át az irányítást a sok nemzetiségű ország központi kormánya helyett. Fegyveresei katonai létesítményekből tüzérségi fegyvereket, illetve egyéb hadfelszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett ki Tigrében, és hadműveletet indított a lázadók ellen.

Az utóbbi két hétben több száz ember vesztette életét az összecsapásokban, tízezrek váltak földönfutóvá és menekültek át a szomszédos Szudánba. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak.  • Bérelnék
  • Hírek