Autójában lőtték agyon az iráni atomprogram vezetőjét

2020.11.27. 17:50

Ismeretlenek meggyilkolták Mohszen Farizadét, aki a nyugati titkosszolgálatok értesülése szerint Irán atomprogramjának egyik vezetője volt – írja a New York Times.

Az iráni tudós a saját autójában ült, amikor megtámadták, meglőtték, és súlyosan megsérült. 

Bár sikerült eljutni vele a kórházba, az orvosok azonban már nem tudták megmenteni az életét. 

Az amerikai, valamint az izraeli titkosszolgálat szerint Farizade közel két évtizeden keresztül volt az iráni atomprogram vezetője.

A New York Times szerint Farizade, aki tagja volt az iráni forradalmi gárdának, és a rakétagyártásban is kulcsszerepet játszott, már régóta a Moszad első számú célpontja volt.

Az elmúlt években az iráni tudós számos munkatársát gyilkolták meg, és a lap szerint elképzelhető, hogy azok mögött is az izraeli titkosszolgálat állt. 

A 63 éves Farizadét a Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség már egy ideje ki akarta kérdezni az iráni atomfejlesztési programban játszott szerepe kapcsán, azonban ehhez az iráni vezetés nem járult hozzá, azt állítva,

ő egy egyszerű tudós, aki a teheráni Husszein Imám Egyetemen oktat. 

A CIA jelentéseiből viszont az derült ki, hogy Farizade egyetemi oktatása csak fedősztori, és valójában fontos szerepe volt az iráni nukleáris fejlesztésekben. 

A Reuters szerint a merénylet célja az lehetett, hogy fokozza a feszültséget Irán és ellenségei, így az Egyesült Államok, Izrael, valamint a szunnita arab országok között. 

A hírügynökség arról is beszámolt, hogy a gyilkosságra reagálva több magas rangú iráni katonai vezető – köztük Ali Hámenei ajatollah katonai tanácsadója is – Izraelt vádolták meg a merénylet elkövetésével és 

bosszút esküdtek Farizade meggyilkolása miatt. 

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ugyancsak kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a merénylethez. 

Az izraeli Háárec című újság közlése szerint Benjamin Netanjahu kormánya egyelőre nem reagált az iráni vádakra. Hozzátették: ebben annak is szerepe lehet, hogy Izraelben épp ünnepnap van, amikor politikusok ritkán nyilatkoznak.

Ugyanakkor a helyi média emlékeztetett arra, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő két éve egy sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet Mohszen Farizade iráni atomtudósra, és azt mondta róla, hogy 

Ne feledjék a nevét

Arról is írtak, hogy  Farizade állítólag egy éve már túlélt egy merényletkísérletet és azóta bujkált.

A Farizade meggyilkolásáról szóló hírt Donald Trump amerikai elnök nem kommentelte ugyan, de többször is megosztotta a hírt a saját Twitterén. 

Trump twitter.png

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport