Négy francia rendőr ellen indult eljárás egy fekete zenei producer bántalmazása miatt

2020.11.30. 18:10

A párizsi ügyészség egy fekete zenei producer bántalmazása miatt indított eljárást négy rendőr ellen. Ketten előzetes letartóztatásba kerültek, míg ketten rendőri felügyelet alatt állnak – közölte a vádhatóság.

Az ügyészség a három bántalmazó rendőr előzetes letartóztatásba helyezését kérte, de a vizsgálóbíró végül csak kettő esetében tartotta ezt indokoltak. A másik két rendőr szabadlábon védekezhet, de rendőri felügyelet alá kerültek. Erre azért volt szükség, hogy a vádlottak ne tudjanak kommunikálni egymás között, és ne gyakoroljanak nyomást a tanúkra.

A túlkapás miatt Franciaországban ismét fellángolt a közéleti vita a rendőri erőszakról és rasszizmusról. Az államfő, Emmanuel Macron megdöbbentőnek nevezte a történteket. A rendőrök felfüggesztését kezdeményező belügyminisztert, Gérald Darmanint „nagyon egyértelmű szankciókra” kérte.

A tárcavezető a France2 köztévében azt nyilatkozta a négy rendőrről, hogy „besározták a köztársasági egyenruhát”.

A történtek felerősítették az ellenzéki és szakmai érveket azon készülő törvényjavaslat ellen, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal és egy év szabadságvesztéssel is büntethetik.

Hetven francia nagyvárosban a belügyminisztérium szerint több mint százezren, a szervezők szerint félmillióan tüntettek szombaton a vitatott módosítás ellen. Párizsban a felvonulást anarchista rendbontók próbálták megzavarni, az összecsapásokban 98 rendőr megsérült.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport