Üzembe helyezték az újfajta kínai fúziós reaktort, tízszer forróbb hőmérsékletre képes, mint a Nap belseje

2020.12.04. 21:57

Üzembe helyezte újfajta, „mesterséges Nap” néven ismertté vált fúziós reaktorát Kína pénteken, közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

Ez Kína legnagyobb és legmodernebb fúziós reaktora. A Szecsuán tartományban lévő Tokamak HL-2M kutatóreaktor új utakat nyithat a megújuló energiaforrások keresésében.

A reaktor olyan erőteljes mágneses mezőt hoz létre, hogy az általa termelt hőben képesek egybeolvadni atommagok. Több mint 150 millió Celsius-fok feletti hőmérsékleteket képes létrehozni, ami tízszer forróbb, mint a Nap belseje. Ezért kapta a már tavaly elkészült reaktor a „mesterséges Nap” becenevet.

A magfúzió az energia-előállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is alkalmazták, és nem összekeverendő a maghasadással. Utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél – tájékoztatott az MTI. 

Kína a világ legnagyobb környezetszennyező országa, gazdasági növekedése nagyrészt a fosszilis üzemanyagok használatán alapul. Ugyanakkor nincs még egy ország, amely annyit invesztálna megújuló energiákba, mint Kína.  • Tippek
  • Bankszámla