Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Több mint száz embert vettek őrizetbe Athénban, mert meg akartak emlékezni egy fiúról, akit egy rendőr ölt meg

2020.12.06. 22:28

Több mint száz embert vett őrizetbe vasárnap a görög rendőrség Athénban amiatt, mert megsértették a járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalmat, megemlékezve egy tizenéves fiúra, akit tizenkét évvel ezelőtt lőtt le egy rendőr.

A megemlékezés békésen zajlott, de a rendőrök – akik parancsba kapták, hogy mindenfajta gyűlést vagy demonstrációt oszlassanak fel – azt sem engedték meg, hogy egy tanári küldöttség eljusson Alekszisz Grigoropulosz emlékművéhez, amely abban az utcában áll, ahol a tragédia történt.

A görög rendőrség már előre figyelmeztetett, hogy nem engedélyezi a megemlékezést, és a tüntetést szervező jogi személyek öt-, a természetes személyek pedig háromezer eurós pénzbüntetést fognak fizetni a tilalom megszegéséért, illetve

háromszáz euró büntetést kapnak a résztvevők.

Athén, Szaloniki és más városok utcáira mintegy ötezer rendőrt vezényeltek, hogy megakadályozzák a megemlékezéseket, a fővárosban több mint húsz metrómegállót lezártak.

Alekszisz Grigoropulosz megölésének évfordulóján minden évben megemlékeznek Görögországban. 

A 15 éves fiú 2008 decemberben halt meg, egy rendőr lövése oltotta ki az életét.

Az eset példátlan közfelháborodást váltott ki, hetekig tartottak az erőszakos zavargások szerte Görögországban, több száz boltot, bankfiókot, töltőállomás és gépkocsit rongáltak meg vagy gyújtottak fel a három hétig tartó rendbontásokban.

A ballisztikus vizsgálat kimutatta, hogy a fiú szívét eltaláló golyó gellert kapott, szemtanúk azonban azt állították, hogy egy rendőr rálőtt egy rendőrautó útját álló, tizenévesekből álló csoportra. A halált okozó lövésért felelős rendőrt 2010-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, fellebbezés nyomán az ítélet 13 évi szabadságvesztésre módosult. A rendőr tavaly júliusban szabadult. Megvádolt társa tíz évet kapott, de ezt egészségi okokból feltételes szabadságvesztésre változtatták.