Brexit: még mindig van három vitás pont

2020.12.07. 20:53

A brit kormányfő, Boris Johnson és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is úgy véli: még mindig nincsenek meg az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodás feltételei  – derült ki a két vezető újabb másfél órás telefonbeszélgetése nyomán kiadott brit közleményből az MTI szerint. 

A Downing Street által jegyzett közlemény utal arra is, hogy a felek a napokban személyesen is egyeztetnek Brüsszelben a három legvitásabb témakörben – az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás betartatásának módozatai és a halászat szabályozása ügyében – fennálló nézetkülönbségekről. 

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is arra figyelmeztetett, hogy

„nem tudja garantálni” a kereskedelmi megállapodás létrejöttét az Európai Unió és az Egyesült Királyság között,

ugyanis továbbra is jelentős nézetkülönbségek vannak a fennmaradó kulcsfontosságú témakörökben – idézte az MTI a diplomáciai forrásokra hivatkozó Financial Times brit üzleti napilapot.  

Barnier megjegyezte: London továbbra is ellenáll Brüsszel azon követeléseinek, hogy az európai vállalatoknak lehetősége legyen a brit bíróságok előtt keresetet indítani, ha az Egyesült Királyság megszegi kötelezettségvállalásait az egyenlő versenyfeltételekkel összefüggésben. Az EU arra is egyértelmű garanciákat kér, hogy a szerződésnek az állami támogatások felhasználását érintő korlátozásai végrehajthatók lesznek, a többi között az illegális támogatások visszatérítésének garantálásával. Barnier szerint ez főként olyan ágazatok számára jelent problémát, mint az energiaszektor és a légiközlekedés.

Brüsszel az egyoldalú fellépés jogi garanciát is rögzítené az Egyesült Királyság uniós piacra jutásának korlátozásáért olyan esetben, ha a szigetország megsértené az egyenlő versenyfeltételeket. Az EU továbbra is készen áll arra, hogy tisztességes, fenntartható és kiegyensúlyozott megállapodást érjen el.

Most London feladata, hogy válasszon a pozitív végeredmény illetve az egyezség nélküli kimenetel között 

– idézett egy, az ülés részleteit ismerő diplomatát a brit napilap.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő egyezséget kötni a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.