Kevesebb a kórházban ápolt beteg a franciáknál, de marad a karantén

2020.12.08. 07:44 Módosítva: 2020.12.08. 07:45

A koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt betegek száma három hete fokozatosan csökken Franciaországban, azonban a napi esetszám néhány napja stagnál, ami várhatóan nem fog december 15-ig ötezer alá süllyedni, amit a kormány célul tűzött ki a járványügyi korlátozások feloldásához – adta hírül az MTI. 

Kapcsolódó

Már 1,5 millió felett jár a koronavírus halálos áldozatainak száma a világon

A fertőzöttek száma 65,8 millió, 42,3 millióan pedig már meggyógyultak.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a napi hatvanezerről sikerült fokozatosan tíz- és tizenegy ezer közé csökkenteni a regisztrált estek felismerését, ám a múlt héten megtorpant a csökkenés.

Arról is beszélt a járványügyi igazgató, hogy ez a szám nyáron ötezer körüli érték volt. Jérome Salomon szerint biztató, hogy az elmúlt huszonnégy órában már csak 3411 új esetet jelentettek, amire augusztus 31. óta nem volt példa,

az elmúlt hétvégén vasárnap viszont tizenegy ezer, szombaton pedig tizenhárom ezer új esetről számoltak be.

Ahhoz, hogy feloldják Franciaországban az általános karantént, amit december 15-re tervezett a kormány, ötezerre kellene csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának.

A járványügyi igazgató szerint ebből csak az utóbbi fog megvalósulni.

Arról is informált a szakember, hogy az ország kórházaiban jelenleg 26 365 fertőzöttet ápolnak, ami a tetőzésekor 33 ezer volt, és a kórházi kezeltek számának csökkenése az elmúlt napokban lelassult, de vasárnap óta még mindig napi több mint ezer betegfelvétel történt. Az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 366-tal 55 521-re emelkedett az európai államban tájékoztatása szerint. 

Jean Castex miniszterelnök csütörtökön (december 10.) tart sajtótájékoztatót a december 15-i lehetséges lazításokról, és ismerteti a karantén utáni szűrési stratégiát. 

Kapcsolódó

Több mint ötvenezren tüntettek Franciaországban a társadalmi és szabadságjogok korlátozása ellen

A párizsi demonstrációnak már az elején elszabadult az erőszak.