Piroska
-11 °C
-2 °C

Lemondott a szlovén egészségügyi miniszter

2020.12.18. 13:36

Lemondott Tomaž Gantar szlovén egészségügyi miniszter, miután pártja, a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) egy nappal korábban kilépett a Janez Janša vezette jobbközép négypárti koalíciós kormányból – közölte pénteken a közszolgálati televízió.

Mindig is lelkiismeretesen, felelősségteljesen és elkötelezetten próbáltam végezni a munkámat. Úgy gondolom, hogy fontos tevékenységet végeztünk együtt

– írta Gantar lemondó levelében.

Karl Erjavec, a DeSUS elnöke csütörtökön még azt mondta: a párt két tárcavezetője, Tomaž Gantar egészségügyi és Jože Podgoršek mezőgazdasági miniszter nem mond le, felmentésükről Janez Janša kormányfőnek kell döntenie.

Később Janša és több politikus is rámutatott arra, hogy a nyugdíjaspárt alapszabálya lemondásra kötelezi a minisztereket, ha a politikai tömörülés kilép a kormánykoalícióból.

A DeSUS legfőbb testülete csütörtökön hozott döntést a koalíciós kormány elhagyásáról, és egyben határozott arról, hogy Erjavec lesz a miniszterelnök-jelöltje.

Erjavec ezt azzal magyarázta, hogy a Szlovéniában kialakult kritikus belpolitikai helyzet miatt vonták meg a támogatást a kormánytól, aminek nem a koronavírus-járvány vagy az egyes miniszterek munkája az oka, hanem Janša politikája.

A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a DeSUS alkotta koalíció eddig 46 parlamenti képviselővel rendelkezett a 90 fős törvényhozásban. A nyugdíjaspártnak ebből öt képviselője van.

A kormány nem veszítette el a többségét a törvényhozásban, mert kívülről támogatja még a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) három és a kisebbségek két képviselője, valamint a DeSUS egy képviselője, akit emiatt kizárnak a pártból.