Holtan találtak egy ismert pakisztáni emberi jogi aktivistát Torontóban

2020.12.22. 20:05

Halva találtak egy kiemelkedő pakisztáni emberi jogi aktivistát Torontóban, ahol öt éve élt száműzetésben – idézte az MTI a BBC hírét. A 37 éves Karima Beludzs élesen bírálta a pakisztáni hadsereget és az államot is. Torontói lakhelyéről vasárnap tűnt el, a rendőrség  közölte, hogy megtalálták a holttestét.

A rendőrség szerint gyanús körülmények a halálával kapcsolatban nem merültek fel. Részleteket azonban nem árultak el.

A BBC Beludzsot 2016-ban a tevékenységéért felvette a világ száz leginkább inspiráló és befolyásos nőjének listájára.

Pakisztánt 2015-ben hagyta el, miután terrorizmussal gyanúsították meg. Száműzetésében is folytatta kampányát Beludzsisztán népének a jogaiért, ezért fenyegetéseket kapott.

Szintén aktivista barátja, Latif Dzsohár Beludzs a BBC-nek azt mondta, hogy nemrégiben névtelen fenyegetéseket kapott, hogy "megleckéztetik" és küldenek neki "karácsonyi ajándékot".

Beludzs nővére a BBC urdu nyelvű adásának nyilatkozva kiemelte, hogy a halála nem csak a család számára tragédia, hanem a beludzsisztáni nemzeti mozgalom számára is. Nem azért ment külföldre, mert azt akarta, hanem azért, mert Pakisztánban lehetetlenné vált a nyílt aktivizmus – mondta egy rokona. Beludzsisztáni aktivisták szerint kampányaik több ezer résztvevője tűnt el az elmúlt években. A pakisztáni hadsereg ugyanakkor cáfolja azokat a vádakat, melyek szerint brutálisan elfojtaná a térség autonómiatörekvéseit.

Karima Beludzs kiterjedt családjának néhány tagja az évek során ugyancsak részt vett a délnyugat-pakisztáni tartomány ellenállási mozgalmában, és két nagybátyja szintén eltűnt. Holttestüket később megtalálták.

Az aktivista halálának hírére a Beludzsisztáni Nemzeti Mozgalom 40 napos gyászt hirdetett.