Ágnes
2 °C
11 °C

Donald Trump tizenöt elítéltnek adott kegyelmet

2020.12.23. 06:52

Donald Trump leköszönő amerikai elnök megkegyelmezett kedden tizenöt elítéltnek, köztük több republikánus pártbeli szövetségesének és olyan biztonsági embereknek, akik részt vettek a 2007-es bagdadi vérengzésben. Ezenkívül öt további elítéltnek enyhítette a büntetését.

Noha szokatlan, hogy leköszönő elnök megkegyelmezzen elítélteknek, Trump már korábban közölte, lelkifurdalás nélkül beavatkozik olyan barátai vagy szövetségesei érdekében, akikről úgy gondolja, hogy igazságtalanul ítélték el őket.

Megkegyelmezett például Chris Collins korábbi New York-i republikánus képviselőnek, akit bennfentes információ kiadásáért, okirat-hamisításért és hamis tanúzásért huszonhat hónap börtönbüntetésre ítéltek, vagy Duncan Hunter egykori kaliforniai republikánus képviselőnek, akit tizenegy hónapra ítéltek kampánypénzek ellopásáért.

Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője azzal magyarázta az amnesztiákat, hogy „sok kongresszusi tag kérte”, Duncan Hunter esetében pedig azzal is, hogy „a nemzetet szolgálta a tengerészgyalogságnál, és szemtanúja volt harcoknak Irakban és Afganisztánban”.

Trump megkegyelmezett két olyan embernek is, akiket a 2016-os választási kampányba való feltételezett orosz beavatkozással kapcsolatban ítéltek el. Az egyik George Papadopoulos, aki Trump kampánytanácsadója volt négy évvel ezelőtt, és akit azért ítéltek el tizennégy napra, mert félrevezette a bizottságot, amely az orosz beavatkozást vizsgálta.

A másik Alex van der Zwaan holland ügyvéd, akit harminc nap börtönre ítéltek, amiért hazudott a nyomozóknak a Robert Mueller különleges tanácsadó vezette vizsgálat során. Az elnök korábban már két olyan elítéltnek is megkegyelmezett, aki ennek a vizsgálatnak a vádlottja volt.

A kedden amnesztiában részesítettek között van a kormánnyal szerződéses viszonyban álló Blackwater Worldwide biztonsági cég négy alkalmazottja, akik részt vettek a 2007-es bagdadi vérengzésben, és megöltek tizennégy iraki civilt. Nemzetközi felháborodást váltott ki akkor, hogy az Egyesült Államok magánbiztonsági cégek embereit veti be háborús övezetben. A négy érintettet hosszú börtönbüntetésre ítélték. Támogatóik azzal az érvvel lobbiztak az elnöknél, hogy túl szigorú büntetést kaptak.