Vesztegzár Dovernél: a türelmetlen kamionosoknak WC-t, vizet és hamburgert adnak

2020.12.23. 14:02

Semmi érdemleges nem történik, a kamionosok nyomkodják a dudát, kezdenek türelmetlenek lenni

– meséli az Indexnek az ideiglenes parkolónak kialakított, használaton kívüli Manston Airporton kedd óta vesztegelő Besenyei Béla. 

A csomagfuvarozással foglalkozó magyar férfi egyelőre semmi jelét nem látja annak, hogy megindult volna a több száz teherszállítóból álló kocsisor.

Hivatalos tájékoztatás nincs. a doveri kikötőtől mintegy 50 kilométerre található repülőtéren vesztegelők a külvilágtól elszeparáltan, csak a hírekből értesülnek a fejleményekről

– mondja. 

A fuvarozó hétfő kora este érkezett Doverbe, miután Franciaország leállította a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. Mivel azzal szembesült, hogy a kikötőt lezárták, visszaindult Doverbe, hogy parkolóhelyet találjon. Az egész város el volt foglalva, minden zugában teherszállítók parkoltak. Nagy nehezen egy hátsó utcán keresztül, egy kis parkolóban tudott megállni.

A helyzet kedd este
A helyzet kedd este
Fotó: Besenyei Béla

Másnap hivatalos személyek ébresztették, hogy vírusteszttel be lehet jutni a kikötőbe, amit a használaton kívüli repülőtéren lehet elvégeztetni.

Valójában ezzel csak el akarták csalni a sofőröket Doverből, hogy a várost megtisztítsák a teherszállítóktól

– véli a magyar férfi. 

A Manston Airportra a kikötőbe jutás reményében érkezve nomád körülményekkel szembesült. Egyetlenegy mellékhelyiség jutott több ezer kamionra, és semmilyen más ellátást nem nyújtottak. Tudomása szerint a furgonjától két kilométer sétára vizet osztottak, de szerinte ennyi volt.

Érkezésekor csak ez az illemhely jutott több ezer emberre
Érkezésekor csak ez az illemhely jutott több ezer emberre
Fotó: Besenyei Béla

A kamionosok megsegítésére létrejött egy magyar Facebook-csoport is, hogy élelmiszert juttassanak el a vesztegelő sofőröknek. Béla azonban úgy hallotta, a repülőtérre nem engedték be az ételosztókat, legalábbis ő így hallotta.

Ma reggel azonban történt előrelépés, 150 méterenként mobil vécéket helyeztek ki, illetve arról értesült, hogy délelőtt megkezdték hamburgerek formájában az ételosztást a sofőröknek. 

A százötven méterenként elhelyezett mobil vécé egyike
A százötven méterenként elhelyezett mobil vécé egyike
Fotó: Besenyei Béla

A kamionsor azonban továbbra is mozdulatlan, Bélának pedig egyelőre elképzelése sincs arról, hogy mikor jut ki a repülőtérről.

Szerda reggel még mindig állt a kamionsor
Szerda reggel még mindig állt a kamionsor
Fotó: Besenyei Béla

Az még a kisebbik baj – mondja –, de elfogyott a gázolaj. Általában a súlykorlátozás miatt üres tankkal gurul át Franciaországba, ahol az első benzinkúton megtankol. Most emiatt fő a feje, de mint mondta: jól bírja a gyűrődést, majd valahogy megoldja.