A zágrábi parlament és a katedrális is megrongálódott a földrengésben

2020.12.28. 16:16

Zágrábban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és a kulturális örökséghez tartozó építmény is a reggeli, a Richter-skála szerint, 5,2-es erősségű földrengésben.

Andocsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke azt mondta: „Az anyagi károk jelentősek, a károk felmérése zajlik”.

– írta a szabadkai Pannon RTV.

Kapcsolódó

Magyarországon is érezni lehetett a horvátországi földrengést

Az 5,4-es erősségű földmozgás epicentruma Zágráb közelében volt.

A földmozgás epicentruma 50 kilométerre volt a horvát fővárostól, 2 kilométeres mélységben Sisak közelében. A rengést egész Közép-Horvátországban érzékelte a lakosság, de Zala, Somogy és Baranya megyében is. Több utórengést is tapasztaltak az országban, amelyeket között az MTI szerint egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű is. 

Andrej Plenkovic kormányfő több miniszterével, valamint Zoran Milanovic államfővel együtt a helyszínre utazott az MTI délutáni tudósítása szerint. Andrej Plenkovic kormányfő több miniszterével, valamint Zoran Milanovic államfővel együtt a helyszínre utazott.

Plenkovic a sajtónak nyilatkozva örömének adott hangot amiatt, hogy a földmozgásban nem sérült meg senki, és jelentősebb anyagi kár sem keletkezett. „Amilyen év volt az idei, bizonyos értelemben sajnos úgy is ért véget” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány segíteni fog a károk helyreállításban.

Legutoljára márciusban rengett a föld Horvátországban, akkor 25 ezer házban tett kárt a földmozgás.   

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport