18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lisa Montgomery az első nő lehet 1953 óta, akit kivégeznek az USA-ban

2021.01.02. 10:46

Régóta folyik a vita a halálbüntetésről az USA-ban, de egyre több államban hagynak fel vele, sőt 1972-ben szövetségi szinten is betiltották, majd 1988-tól újra engedélyezték. Ezt követően 2003-tól újból felfüggesztették.

Az idei év elején Trump elnök ismét engedélyezte szövetségi hatáskörű bűncselekmények esetén a végső büntetés alkalmazását. 1988 óta 78 embert ítéltek halálra szövetségi bűncselekményért, de csak hármat végeztek ki, mindegyik férfi volt. Lisa Montgomery lehet 

közel hetven év után az első nő.

A BBC emlékeztet: az amúgy évtizedekig kifejezetten halálbüntetés-párti Joe Biden megválasztott elnök kilátásba helyezte a szövetségi kivégzések leállítását.

Lisa Montgomery 2004-ben megfojtott egy nyolc hónapos állapotos nőt, majd hasából kivágta a gyereket, hogy a sajátjaként nevelje fel.

Az esküdtszék 2007-ben kimondta a nő bűnösségét a halállal végződő emberrablás szövetségi bűncselekményében, de a végrehajtás azóta húzódott. Ügyvédei a gyerekkora során elszenvedett verésekből származó agysérülései okozta mentális állapotára hivatkozva próbálják elérni a kivégzés helyett más büntetés kiszabását.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport