Indiában négy vakcinát is engedélyezhetnek

2021.01.04. 13:47

Indiában két koronavírus elleni oltóanyag alkalmazását hagyták jóvá a hatóságok a hétvégén. Az egyik vakcina a svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat és a brit Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett oltóanyaga, a másik pedig az indiai Bharat Biotech cég oltóanyaga, a Covaxin. Mindkét vakcina normál hűtési hőmérsékleten szállítható és tárolható, egyelőre azonban csak a sürgősségi felhasználást engedélyezték. 


Helyi szakértők és ellenzéki politikusok azonban aggodalmukat fejezték ki az ország saját fejlesztésű Covaxin vakcinája miatt, ugyanis az indiai kutatócsoportok vizsgálatai még nem fejeződtek be, vagy legalábbis a kormány nem tesz közzé erre vonatkozó információkat – írta a Magyar Nemzet. 

Kapcsolódó

Koronavírusos az indiai belügyminiszter

A fertőzöttek száma az országban átlépte az 1,7 milliót, már több mint 37 ezer a halálos áldozat.

A mintegy 1,3 milliárd lakosú, a világ második legnépesebb államaként számon tartott Indiában tartják nyilván az Egyesült Államok után a legtöbb fertőzöttet. Több mint tízmillió embernél diagnosztizálták a kórt, mintegy 150 ezren már elhunytak a járványban. A dél-ázsiai ország kormányának közleménye szerint augusztusig mintegy háromszázmillió embert terveznek beoltani.

Kapcsolódó

A gyerekek és a szuperterjesztők kulcsszerepet játszanak a járvány terjedésében

A koronavírus-járvány terjedésében kulcsszerepet kap a „szuperterjesztés", vagyis amikor kis létszámú fertőzött sok embernek adja tovább a vírust.

Indiában még legalább két oltóanyag – egy hazai gyártású és az orosz fejlesztésű Szputnyik V – vár engedélyeztetésre.

Prakash Dzsavadekar, India tájékoztatási minisztere azt mondta: India lesz talán a világ egyetlen olyan országa, ahol legalább négy vakcinával kezdik majd meg az oltási kampányt.