Vallási szempontból megengedettnek minősítette a kínai oltóanyagot az indonéziai ulématanács

2021.01.08. 15:31

Vallásilag megengedettnek, azaz halalnak minősítette az indonéziai iszlám vallástudósok (uléma) tanácsa pénteken a kínai Sinovac Biotech cég új koronavírus elleni oltóanyagát.

Asrorun Niam Sholeh, a tanács fatvabizottságának egyik tagja sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a CoronaVac nevű oltóanyagot nyugodtan használhatják a muszlimok.

A döntést (fatva) nem sokkal az országos oltási kampány indulása előtt hozták meg – írja az MTI.

A tömeges vakcinázás várhatóan január 13-án indul, jóllehet az indonéz élelmiszeripari és gyógyszerfelügyeleti hatóság (BPOM) hivatalosan még nem engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását. Az ügynökség részéről korábban már bejelentették, azonnal elkezdik az engedélyeztetési eljárást, amint megérkeznek az Indonéziában, Brazíliában és Törökországban végzett tesztvizsgálatok utolsó szakaszának eredményei.

A tervek szerint elsőként Joko Widodo indonéz elnököt oltják be, majd néhány minisztert és magas rangú tisztségviselőt, ezt követően pedig az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltást.

Indonézia eddig 3 millió adagot importált a Sinovac gyártotta CoronaVacból, és egyeztetett az amerikai Novavax és a brit AstraZeneca vállalatokkal vakcinaimport ügyében.

Indonézia 270 millió lakossal a világ negyedik legnépesebb országa, valamint a legnépesebb muszlim többségű ország is. Délkelet-Ázsiában ott van a legtöbb fertőzött, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli összesítése szerint a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 808 340-et, a Covid–19-be 23 753-an haltak bele. Az országban pénteken rekordot ért el a regisztrált fertőzöttek napi növekménye, 10 617 új esetet jelentettek.

Az Egyesült Arab Emírségek – ahol már elindult az oltási kampány az ugyancsak kínai Sinopharm gyártotta vakcinával – vallástudósai már decemberben ugyancsak halal minősítést adtak a vakcinának. Az ottani fatvatanács vezetője a döntést azzal indokolta, hogy az állítólag sertészselatint is tartalmazó kínai oltóanyag esetében az élet védelme felülírja az iszlám vallás disznóból készült származékok fogyasztására vonatkozó tilalmát.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön