A kánonjog szerint is végezhetnek liturgikus szolgálatokat a nők

2021.01.12. 09:49

Az eddig többnyire férfiaknak fenntartott liturgikus szolgálatokat a nők számára is intézményesítette Ferenc pápa a kánonjog saját kezdeményezésű módosításával.

Ferenc pápa a kánonjog 230. cikkének egyetlen paragrafusát változtatta meg, intézményesítve a világi nők részvételét a lektori és akolitusi szolgálatban.

Liturgikus szolgálatokról van szó: a pápai intézkedéssel a nők a liturgikus összejövetelek alkalmával szentírási szakaszokat olvashatnak fel, valamint a papnak vagy diakónusnak segítséget nyújthatnak az oltárszolgálatban. A kánonjog szövegében eddig csak férfiak szerepeltek, de a gyakorlatban püspöki engedéllyel a nők is végezhettek liturgikus szolgálatot – írta a Transindex az MTI írására hivatkozva.

A módosítással a nők liturgikus szolgálatvégzését az egyház egészében „stabilan és intézményesen” bevezették – hangsúlyozta Angelo Lameri atya, a római Pápai Lateráni Egyetem liturgia professzora. Úgy vélte, hogy a pápai intézkedés a hetvenes években kezdődött hosszú folyamat eredménye. Szerinte az intézkedés a világiak szerepének elismerése és megbecsülése az egyházban.