Nem győzi a gyártást a Pfizer, átmenetileg korlátozzák az európai vakcinaszállítást

2021.01.15. 20:34 Módosítva: 2021.01.16. 06:26

Átmenetileg korlátozza az Európába szállítandó vakcinák mennyiségét a Pfizer, amíg gyártási kapacitásukat nem tudják bővíteni – írja a Guardian

Ahogy a Norvég Közegészségügyi Intézet közölte,

a korlátozás minden európai országot érinteni fog. Még nem teljesen világos, hogy mennyi időbe fog telni, amíg a Pfizer visszaállítja a maximumra a gyártási teljesítményét.

A cég tudatta, hogy módosítják a gyártási eljárást, ami további szabályozási jóváhagyásokat követel meg. Mint elmondták,

bár mindez átmenetileg hatással lesz a szállításokra januárban és február első felében, szükséges ahhoz, hogy február végére jelentősen meg tudjuk növelni a termelést.

A Pfizer arról tájékoztatta lapunkat, hogy a visszaesés csak átmeneti. A január 15-i héttől visszaállnak az eredeti szállítási ütemezéshez, február közepétől pedig már eleget tesznek a megnövelt igényeknek is. A vállalat nemcsak a saját gyártókapacitását bővíti, hanem beszállítókat is bevon a termelésbe.

Hat európai uniós ország, Dánia, Finnország, Svédország, illetve Észtország, Lettország és Litvánia levélben fordult pénteken az Európai Bizottság vezetőjéhez: „elfogadhatatlannak” nevezték, hogy a Pfizer a következő hetekben várható szállítmányai jelentős csökkentéséről tájékoztatta őket. Azt írták:

Ez nem pusztán a tervezett oltási menetrendekre van kihatással, de gyengíti az egész folyamat hitelességét is.

Arra kérték az Európai Bizottságot, hogy gyakoroljon nyomást a vállalatra a rendelések pontos és stabil teljesítésének biztosítása érdekében.

Később Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője arról számolt be, hogy telefonon beszélt a Pfizer vezérigazgatójával, aki biztosította róla, hogy

időben leszállítják az első negyedévre tervezett vakcinaadagokat.  • Hírek
  • Lakáshitel