Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Betiltották a százfősnél nagyobb tüntetéseket Görögországban

2021.01.26. 19:38

Egy hétre betiltott minden százfősnél nagyobb gyülekezést a görög rendőrség. A hivatalos indoklás szerint a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása a cél. De érdekes, hogy ezt mindössze néhány nappal egy nagyszabású, tervezett diáktüntetés előtt jelentették be.

Mihaíl Karamalákisz, a görög rendőrség vezetője azt mondta, hogy a kormány a járvány kezelésében tanácsokat adó szakértők kérésének megfelelően hozta meg döntést. A bizottság egyik tagja azonban egy tévéinterjúban tagadta, hogy ez a helyzet, és a vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy először hall erről.

A lépés bírálatokat váltott ki a kormánnyal szemben, amelyet azzal vádolnak, hogy a járványhelyzetet használja fel az ellene zajló tüntetések elfojtására. Görögországban csaknem három hónapja szigorú kijárási korlátozások vannak érvényben, ennek ellenére a hatóságok az elmúlt hetekben nem akadályoztak meg néhány, több száz fős diáktüntetést, amelynek résztvevői az egyetemi reformokért vonultak az utcákra.

Az ellenzéki, radikális baloldali Sziriza párt szerint a lépés jelzés arra, hogy már nem tűrik el a tiltakozásokat. A Sziriza egyúttal bírálta a kormánypártot, amely szerinte az „elnyomás újabb lehetőségeként” tekint a világjárványra közegészségügyi probléma helyett – írta az MTI.

A szakértőket aggasztja, hogy egyre több az ember az utcákon és a bevásárlóközpontokban a kereskedelmi nyitás első hetében. Szerintük ez a koronavírus újabb változatainak növekvő jelenlétével együtt a fertőzöttek számának emelkedéséhez vezethet.