Szerbiában gyártanak majd Szputnyik V vakcinát?

2021.01.28. 11:34

A Szputnyik V. vakcina szerbiai gyártásának feltételeit térképezik fel orosz szakemberek, akik még ezen a héten megérkeznek a belgrádi Torlak Intézetbe. Erről Miroslav Lazanski, Szerbia oroszországi nagykövete beszélt a szerb közmédiának – írta a Pannon RTV. 

Az orosz delegáció arról fog tájékozódni, hogy megvannak-e a személyi és a technológiai feltételek a koronavírus elleni orosz vakcina szerbiai előállításához.

Kapcsolódó

Már a 60 év felettieket is olthatják a Szputnyik V vakcinával Oroszországban

A 60 év feletti korosztályt eddig azért zárták ki az orosz nemzeti oltási programból, mert először tesztelni akarták a vakcina hatásait.

Az orosz oltás szerbiai gyártásáról korábban már előkészítettek egy megállapodást, ennek értelmében a Torlak Intézet lehetne a referencia-laboratórium Délkelet-Európában. A nagykövet hozzátette: ez jelentős előrelépés lehet a szerb gyógyszeriparnak. 

Az orosz állami befektetési alap vezetője két hónapja azt mondta a Reutersnak: több országgal is terveznek együttműködést, egyebek kzöött Magyarországon is gyárthatják a Szputnyik V vakcinát. 

Angela Merkel német kancellár egy hete kijelentette: ha Oroszország megszerzi az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét a Szputnyik V. uniós forgalmazására, akkor akár az oltóanyag német-orosz közös gyártásáról is szó lehet.