Elemér
-1 °C
10 °C

Prágában is tüntettek a korlátozások ellen

2021.01.31. 18:44

Mintegy másfél-két ezer ember tüntetett vasárnap délután Prágában a közéletet korlátozó kormányzati intézkedések ellen.

Az Emberek vagyunk, nem lehet minket kikapcsolni jelszó jegyében lezajlott akciót a Chcípl PES (Megdöglött a Kutya) civil mozgalom rendezte. A PES a hivatalos járványellenes rendszer nevének cseh rövidítése, ugyanakkor kutyát is jelent. Innen a civil kezdeményezés neve. A mozgalmat olyan kisvállalkozók hozták létre, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedésekben a létüket látják veszélyeztetve.

A Vencel téren lezajlott

tüntetés résztvevőinek többsége megsértette a kötelező óvintézkedéseket

azzal, hogy maszk nélkül vett részt az akción, és nem tartották be a két ember közötti kötelező, legalább kétméteres távolságot sem.

A rendőrség több ízben is felszólította a tüntetőket az érvényes intézkedések betartására, de erővel nem avatkozott közbe.

Számos tüntető cseh zászlót lengetett, a transzparenseken pedig az állt, hogy a kormány ne nézze a lakosságot gyereknek, követelik a szabad mozgást és a kormányzati korlátozások megszüntetését. Néhány felszólaló erélyesen tiltakozott a koronavírus-oltások ellen is. A résztvevők kormányellenes jelszavakat skandáltak, és szabadságot követeltek.

A Megdöglött a Kutya mozgalom céljai elérése érdekében petíciót is megjelentetett az interneten, amelyet eddig mintegy tízezer ember írt alá.

Csehországban február 14-ig szükségállapot van érvényben. A hivatalos, négy sávra osztott, százpontos kockázati táblázaton az érvényben lévő óvintézkedések a legsúlyosabb, 5. sávnak felelnek meg, míg a reális helyzetet kifejező mutató a 4. sávban van.

A kormány arra hivatkozva, hogy több mint két hét után megállt a járványhelyzet mérsékelt javulása, és néhány mutató újra romlani kezdett, a hét végén tovább szigorította az óvintézkedéseket. Zárva vannak a boltok, és szünetel a szolgáltatások többsége, éjjeli kijárási tilalom van érvényben, és szombattól kezdve külföldiek csak indokolt esetben léphetnek be Csehországba.

Jan Blatný egészségügyi miniszter szerint a korlátozó intézkedéseket csak akkor enyhítik, ha a kórházakban kezeltek száma 3 ezer alá esik. Szombaton a cseh kórházakban mintegy 5500 személyt kezeltek, közülük mintegy 850 állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ez valamivel jobb helyzet, mint amilyen a hét elején volt.