A ciprusi béketárgyalások újraindítását szorgalmazzák

2021.02.04. 17:28

Rugalmasság és kompromisszumkészség kell az ENSZ égisze alatt folytatott ciprusi béketárgyalások újraindításához – mondta Dominic Raab brit külügyminiszter ciprusi látogatása során, ahol partnerével, Nikosz Hrisztodulidesszel tárgyalt. A görög diplomácia vezetője hangsúlyozta: bármiféle rendezésnek összhangban kell állnia az uniós joggal és az ENSZ határozataival, hogy az újraegyesült Ciprus életképes EU-tagállam lehessen – írta az MTI.

Kapcsolódó

Észak-Ciprus marad a jelenlegi kétállami megoldás mellett

A török kormány által támogatott Ersin Tatar nyerte az elnökválasztás 2. fordulóját a csak Ankara által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaságban.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a minap hangoztatta: az évtizedek óta tartó eredménytelen egyeztetések nyomán kizárnak minden olyan rendezési elképzelést, amely a sziget, ENSZ által támogatott, föderatív átalakítását célozza.

Cavusoglu szerint a rendezésnek két szuverén állam között létrejövő egyezségen kell alapulnia.

 António Guterres ENSZ-főtitkár márciusra tervezett tanácskozást Ciprusról. 

Kapcsolódó

Megnyitottak néhány észak-ciprusi strandot, az Európai Unió aggódik

Az EU komoly aggodalmát fejezte ki a lezárt ciprusi török városrész strandjainak megnyitása miatt.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. 

A Földközi-tenger keleti részén található szigetország körüli feszültségek nemrég ismét kiéleződtek a partjai közelében található földgáz-tartalékok miatt. 

Nagy-Britannia volt gyarmattartó hatalomként katonai bázisokat tart fenn Cipruson.  • Hírek
  • Lakáshitel