Peking kitart amellett, hogy biztonságos a kínai vakcina

2021.02.05. 15:49

Visszautasította Peking Emmanuel Macron francia elnöknek a kínai koronavírus elleni oltóanyagok átláthatóságát és hatásosságát kétségbe vonó, előző nap tett kijelentéseit, és a nemzetközi közösség összefogását sürgette a vakcinák kérdésében – írja az MTI.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta,

a klinikai tesztek harmadik fázisa alapján bizonyított, hogy a kínai fejlesztésű oltóanyagok hatásosak és biztonságosak.

 Hozzátette, a kínai kormány komoly jelentőséget tulajdonít ennek. A francia elnök csütörtökön az Atlantic Council nevű agytröszt által szervezett beszélgetésen beszélt arról, hogy nem rendelkezik semmilyen információval a kínai vakcinákról. Úgy vélekedett, hogy Peking több fejlődő országban alkalmazta a „vakcinadiplomáciát” anélkül, hogy átlátható tájékoztatást nyújtott volna a szerekről. Macron szerint 

amennyiben a kínai oltóanyagok közép- és hosszútávon nem bizonyulnak megfelelőnek, azzal a koronavírus újabb variánsainak megjelenését segítik elő, vagyis nem jelentenek megoldást.

Kínában eddig egy belföldi fejlesztésű koronavírus vakcina kapott piaci engedélyt – a Sinopharm nevű állami gyártó egyik, a klinikai tesztek alapján 79 százalékos hatásosságúnak mondott oltóanyaga. Sürgősségi felhasználásra azonban a Sinopharm egy másik oltóanyaga mellett a Sinovac nevű gyártó vakcinája is engedélyt kapott Kínában.

A Sinovac pénteken jelentette be, hogy benyújtotta a kérelmét a kínai gyógyszerészeti hatósághoz a piaci engedélyre vonatkozóan. A gyártó oltóanyaga a Törökországban végzett klinikai tesztek alapján 91,25 százalékos, a Brazíliában végzettek alapján azonban csupán 50,65 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-fertőzés ellen, két dózis beadását követően. A Sinopharm és a Sinovac oltóanyaga egyaránt inaktív, vagyis az emberi szervezetben szaporodásra képtelen vírust tartalmaz.  • Hírek
  • Lakáshitel