Szabad választásokat ígért a mianmari puccsista katonai vezető

GettyImages-698586466
2021.02.08. 20:45

Min Aung Hlaing, a mianmari junta vezetője hétfőn szabad választásokat ígért és azt, hogy a hadsereg átadja a hatalmat következő választásokon nyertes politikai erőnek.

A tábornok a múlt heti puccs óta először fordult üzenettel az ország lakosaihoz, egyebek közt arra szólítva fel őket, hogy a tényeket sorolják előbbre az érzelmeiknél. Kijelentette, hogy a mostani katonai vezetés "egy igazi és fegyelmezett demokráciát" fog kialakítani, és ebben eltér a korábbi idők juntáitól. Mint mondta, a kormányzati tisztségeket megfelelő miniszterekkel töltötték fel, és az ország külpolitikai irányvonala is változatlan marad.

Megismételte a hadsereg álláspontját, miszerint a tavaly novemberi választásokon csalásokat követtek el, amelyeket nem vizsgáltak ki. A hadsereg ugyanis erre hivatkozva vette át a hatalmat február 1-jén. Hozzátette, egy szervezet sem áll a törvény felett.

Hlaing bejelentette, hogy az ország választási bizottságát is meg kell újítani. Szerinte ugyanis a testület a koronavírus-járványt ürügyként használva nem engedett tisztességes választási kampányt.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjíról, Mianmar őrizetbe vett eddigi vezetőjéről nem tett említést. A puccs nyomán több más magas rangú politikust is őrizetbe vettek.

Közben már harmadik napja tízezrek tüntetteka katonaság hatalomátvétele ellen Mianmar nagyvárosainak utcáin. A rendőrség felszólította a tiltakozókat, hogy vonuljanak el, különben kemény hatósági fellépésre kell számítaniuk.

Sajtóbeszámolók szerint a főváros, Nepjida utcáin rohamrendőrök hármas sorba rendeződve néztek szembe a tüntetőkkel, akik a puccsisták elleni jelszavakat skandáltak, és felszólították a rendvédelmi erők tagjait, hogy a katonák helyett a lakosság oldalára álljanak.

A rendőrök táblán kihelyezett felirattal tudatták a tiltakozókkal, hogy éles lőszert fognak bevetni, ha az aktivisták áttörik soraikat.

Nem sokkal korábban a demonstrálókkal szemben vízágyút vetettek be.

Kapcsolódó

Mianmarban ismét több városban tüntettek

A rendőrség vízágyúkkal oszlatott.

A junta hétfő estétől éjszakai kijárási tilalmat rendelt el, este nyolc órától reggel négyig Rangun és Mandalaj, illetve más városok tüntetések által különösen érintett negyedeiben.

A Myanmar Times angol nyelvű helyi lap a hatóságokra hivatkozva közölte, hogy betiltották az öt főnél nagyobb gyülekezéseket, a nyilvános beszédeket, valamint a tüntetéseket is.

Az aktivisták egyike elmondta, hogy a helyzet elmérgesedésére számítanak. Ugyanakkor hozzátette, hogy „nem tudnak leállni, mert nincs visszaút".

Nem sokkal korábban a hadsereg közölte, hogy törvényes eszközökkel lépnének fel azokkal szemben, akik az ország stabilitásának, a közbiztonságnak, illetve a jogállamiságnak akarnak ártani. „Leszámolnak a törvénytelen gazemberekkel" – tette hozzá a katonaság.

Kapcsolódó

Lekapcsolta az internetet a junta Mianmarban

Közben újabb több ezres tüntetést hirdettek a hadsereg hatalomátvétele miatt.

(Borítókép:  Min Aung Hlaing a mianmari fegyveres erők parancsnoka 2017. június 20-án.  Fotó: Vadim Savitsky / TASS / Getty Images)