Szerbia: már 544 ezren kaptak Covid-oltást

2021.02.09. 18:13 Módosítva: 2021.02.09. 18:18

Szerbiában megkezdődött a koronavírus oltás második dózisának a beadása, az igénylők a kínai Sinopharm-vakcinát vehették fel. Szerbiában január 19-én kezdték meg a tömeges immunizációt.

Kapcsolódó

Szerbiában emelkedett az új fertőzöttek száma

Több mint 4100 ember lelte halálát a koronavírusban illetve a szövődményeiben.

A második adag felvétele után egy-két héten belül alakul ki a teljes védettség. A beoltottak ugyanakkor továbbra sem mentesek a járványügyi szabályok betartása alól — hangsúlyozta  Dragana Milošević főorvos. Így kötelező marad a maszk viselése és a távolságtartás, mindaddig, amíg nem alakul ki a nyájimmunitás. Szerbiában eddig mintegy 22 ezer polgár kapta meg a két oltást, ők egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonok lakói — írta a szabadkai Pannon RTV.

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette: február végéig félmilliónál is több vakcina érkezik még az országba. 

A Bloomberg adatai szerint Szerbia a beadott több mint 544 ezer koronavírus vakcinával a lakosság 7,81 százalékát oltotta be, ami Európában, a több mint 19 százalékos átoltottságú Nagy-Britannia után a második legjobb teljesítmény.

Az EU átlaga egyébként 3,88 százalék, Magyarországé 4,06, Izraelben már a lakosság 62 százalékát oltották be, az Amerikai Egyesült Államokban több mint 13 százalékát.