Szigorúbban büntetnék az utazás eltitkolását, mint a szexuális zaklatást

K  AP20210203343
2021.02.12. 12:10
Bárki, aki Angliába érkezik, és eltitkolja, hogy az érkezése előtti tíz napban a brit kormány utazási tilalmi listáján szereplő országban járt, tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, a kormány által kedden bejelentett szigorú új határintézkedések alapján. Amennyiben kiderül.

Lord Sumption, a legfelsőbb bíróság korábbi bírája emlékeztetett, hogy például a nemi bűncselekményekért sem jár tíz év börtönbüntetés, és azzal vádolta Matt Hancock egészségügyi minisztert, aki a legújabb járványügyi intézkedéseket bejelentette, hogy elveszítette kapcsolatát a valósággal: 

Tíz év a legmagasabb kiszabható büntetés például az emberöléssel való fenyegetésért, a halállal nem végződő mérgezésért vagy a szemérem elleni erőszakért. Hancock úr tényleg úgy gondolja, hogy egy portugáliai látogatás eltitkolása rosszabb, mint az a sok lőfegyverrel elkövetett támadás vagy a kiskorúakat érintő szexuális bántalmazás? Mert ezek maximális büntetése hét év.

Dominic Grieve, egykori tory parlamenti képviselő és ügyvéd szerint is eltúlzott és teljesen aránytalan a tízéves büntetés. Grieve a BBC Radio 4 Today című műsorának azt mondta: „A valóság az, hogy úgysem kapna senki ilyen büntetést, mert a bíróságok egyszerűen nem fogják kiszabni. Elismerem, hogy a kormánynak szigorú szabályokat kell meghoznia, és szankciókat is azok végrehajtása érdekében. De azt sugallni, hogy a Heathrow repülőtéren leszállva egy űrlapra írt hamis nyilatkozatból tízéves büntetés születik, az szerintem hiba, mert eltúlzott, és úgysem fog megtörténni.”

Komolyan gondolják

A Johnson-kormány egy már meglévő, 1981-es törvényt akar alkalmazni az új büntetési tétel bevezetéséhez, így megkerülve a parlamenti szavazást. Stuart Nolan, az Ügyvédi Társaság büntetőjogi bizottságának elnöke szerint

az utazási megállapodások eltitkolásáért 10 év büntetést rendelettel lehet hozni, de ez a kormány hatalmának túllépése lenne.

A kormány viszont megvédte a maximum 10 éves börtönbüntetésre vonatkozó döntését. „Nem kérek elnézést az intézkedések szigoráért, mert most nemzetként az egyik legsúlyosabb, egészségünket érintő fenyegetéssel nézünk szembe – mondta Matt Hancock egészségügyi miniszter a törvényhozóknak. – Azok az emberek, akik megsértik ezeket a szabályokat, mindannyiunkat veszélyeztetnek.”

Grant Shapps közlekedési miniszter úgy nyilatkozott, hogy a brit közvélemény „elég erős fellépésre számíthat”, és a 10 éves maximális büntetési tétel a bűncselekmény súlyosságát tükrözi. 

Hétfőtől azoknak, akik a vörös listás országokból érkeznek, fejenként 1705 fontért egy „karanténcsomagot” kell megvásárolniuk, ami tartalmazza a szállást, ételt, italt és a vírustesztet. Az online karantén-szállásfoglalási rendszer csütörtökön indult, a kormány eddig 16 szállodával szerződött, 4600 szobára. Akik elmulasztják, hogy karanténba vonuljanak a kijelölt szállodában, akár 10 000 font pénzbírsággal sújthatók.

Hetente körülbelül 1300 ember érkezik az Egyesült Királyságba a harminchárom, úgynevezett vörös listás országból, köztük Portugáliából, Brazíliából és Dél-Afrikából. 

A szigorítások miatt a közeljövőben az Angliából kiutazóknak is nyilatkozniuk kell majd az utazásuk indokáról.

Egyik csapás a másik után

A járvány miatt eddig legjobban sújtott közlekedési ipar érdekszervezetei szerint az új  intézkedések miatt a 2021-es kilátások még tovább romlanak. Karen Dee, a Repülőtéri Üzemeltetők Szövetségének ügyvezetője azt mondta, hogy „a repülőterek és a légitársaságok szinte nulla bevétellel és hatalmas költségbázissal küzdenek a túlélésért, és gyakorlatilag minden héten újabb csapás érkezik”.  Tim Alderslade, az Airlines UK vezérigazgatója szerint „sürgősen szükség van a repülési ágazat pénzügyi támogatására ahhoz, hogy túl tudják élni az évet”.

Borítókép: Járőröző rendőrök a londoni West Enden a koronavírus-járvány alatti kijárási korlátozás idején, 2021. február 3-án. Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth