Mario Draghi alakít új olasz kormányt

2021.02.12. 22:00

Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este megerősítette, hogy elfogadja a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella olasz államfőtől – írta az MTI. A római elnöki palotában elhangzott nyilatkozatában Draghi közölte miniszterei névsorát, kormányában szakértők és pártpolitikusok is helyet kaptak.

A huszonhárom fős csapatból nyolc a szakértő, tizenöt pártpolitikus. A miniszterek közel egyharmada nő.

Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult "csapatban" a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt.

A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti. Az igazságügyminiszter az alkotmánybíróság volt elnöke, Marta Cartabia lett.

Újdonságnak számít az idegenforgalmi, valamint a környezetvédelmi fejlesztésért felelős tárca felállítása.

Az eddigi kormánypártok közül a legnagyobb parlamenti erő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott.

A Draghi-kormányba belépett a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) is, három minisztériumot szerzett, és hasonlóan hármat kapott a jobboldali Liga is. A Matteo Salvini vezette párté lett a jelentős súlyú gazdasági fejlesztési minisztérium, élén Giancarlo Giorgettivel, aki Salvini tanácsadójaként és Mario Draghi közeli barátjaként ismert. A Liga kapta meg az újonnan felállított idegenforgalmi tárcát, valamint a fogyatékkal élőkért felelős minisztériumot, melynek létrehozását a Liga javasolta.

Az Öt Csillag Mozgalom a Mario Draghival tartott konzultációkon egy az „ökológiai átmenetért" felelős csúcsminisztérium felállítását kérte. Mario Draghi létrehozott egy környezeti-energetikai fejlesztési minisztériumot, valamint tárca nélküli miniszterre bízta a digitalizáció fejlesztését is, mindkettőt szakértők vezetésével.

A miniszteri névsorról elsőként nyilatkozó Matteo Salvini, a Liga vezetője elmondta, hogy Mario Draghi személyesen telefonon közölte vele a névsort.

Nem kértünk miniszteri székeket, mégis több jelentős, az ország újraindulását szolgáló tárcát kaptunk. Olaszország ki van éhezve az egészségre, a munkára, a normális élethez való visszatérésre, mi pedig azonnal megkezdjük a munkát"

– mondta Salvini. Hozzátette:

nem lesz könnyű Luciana Lamorgese belügyminiszterrel egy kormányban dolgozni, mivel a Liga fordulatot vár a korábbi migrációs politikában, de segítünk Lamorgesének is más sebességre kapcsolni.

A Mario Draghi vezette 67. olasz kormány szombaton délben teszi le esküjét, és a jövő hét elején kér bizalmat a parlamenttől.

Giuseppe Conte kormányfő balközép kormánya azután bukott meg, hogy Mattero Renzi korábbi miniszterelnök pártja kilépett a kormányból a több mint 200 milliárd eurós EU-s gazdaságélénkítő csomag felhasználása körüli viták miatt.   • Hírek
  • Hírek