Hatalmas földrengés rázta meg Fukusimát

2021.02.13. 17:43

7,1-es erősségű fölrengés rázta meg Fukusima prefektúra nyugati partszakaszát szombaton, a földmozgásba beleremegett Japán közép-keleti térsége. A rengés epicentruma az a térség volt, ahol egy hónap híján 10 éve, 2011 márciusában egy földmozgás és az azt követő szökőár nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el, ami három atomreaktor leolvadásában teljesedett ki – írja a The New York Times

A földmozgás helyi idő szerint szombat este 11 óra körül következett be.

A japán meteorológiai szolgálat közlése szerint bár a földrengés masszív volt, cunami nem várható, mindazonáltal a hatóságok megtették az óvintézkedéseket. 

Fukusima mellett Szendaiban, valamint Nagy-Tokió körzetében is érzékelhető volt a nagyjából fél percig tartó földrengés. Súlyos károkról, sérülésekről nem érkeztek hírek, mondhatni, szokásos kisebb, épületeken belüli károk keletkeztek. A hírbemondók is védősisakot vettek fel. 

Több más prefektúrában háztartások ezreiben volt áramkimaradás, de az ország nukleáris erőműveiben nem keletkezett kár, biztonságukat már ellenőrizték. 

A fukusimai erőművet üzemeltetető Tepco pedig jelezte, hogy ellenőrzi, nem szivárgott-e ki sugárzó anyag a 2011-es katasztrófa helyszínéről. 

A kormány válságstábot állított fel, és figyelmeztetett az utórengések lehetőségére a következő napokban. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport