Oroszország: letilthatják a törvénysértő kampányanyagokat az interneten

2021.02.17. 21:04 Módosítva: 2021.02.17. 21:04

Az orosz parlament alsóháza már megszavazta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a központi és a regionális választási bizottságok kérhetik a tömegtájékoztatási és távközlési felügyelettől (Roszkomnadzor) a választási törvényt sértő kampányanyagok internetes hozzáférhetőségének letiltását.

A tervezet szerint az orosz Központi Választási Bizottság kapja meg a jogot arra, hogy meghatározza a választási kampányanyagok internetes élőállítására és terjesztésére vonatkozó szabályokat.

A hírforrás tulajdonosának a figyelmeztetést követő egy napon belül el kell távolítania a kifogásolt anyagokat, ellenkező esetben korlátozni fogják a weboldalaihoz vagy a médium egészéhez való hozzáférést, egyéb szankciók mellett, jelentette az MTI moszkvai tudósítója.

Kapcsolódó

Felszólították Oroszországot, hogy bocsássák szabadon Navalnijt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Navalnij egészsége és élete miatt aggódik.

Vlagyimir Putyin elnök hangsúlyozta: Oroszország nem fogja megengedni, hogy külföldről beavatkozzanak a szeptemberben esedékes parlamenti választásokba.

Komoly kihívásnak nevezte a felhasználók hozzáférését korlátozó, magukat az Egyesült Államokban is kivételesnek tekintő IT-cégek magatartását.

Kapcsolódó

Putyin ideológusa: Putyin olyan fontos, mint Lenin

Rendszere a század végéig élni fog A populizmus dicsőségét hirdető írás nem fukarkodik a nagy jelzőkkel.

Közben a Roszkomnadzor sajtószolgálata azt közölte Interfax hírügynökséggel, hogy ha a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) továbbra sem tesz eleget annak a követelménynek, hogy anyagain feltüntesse; külföldi ügynökségtől származnak, akkor sokszorosára fogja emelni a bírságot, és korlátozni fogja a cég hírszolgáltatásához való oroszországi hozzáférés lehetőségét. A hatóság még kedden azt jelezte: a SZER/SZR és a cég vezérigazgatója ellen 195 jegyzőkönyvet vettek fel, amelyek alapján 19,3 millió rubel büntetést szabtak ki. (A rubel jelenleg mintegy négy forintot ér.) A SZER/SZR az eljárást igazságtalannak véli, ezért a határozatokat megfellebbezi.