Politikai foglyokat engedtek szabadon Algériában

2021.02.21. 06:21

Legalább 35 politikai foglyot engedtek szabadon Algériában az elmúlt 24 órában, miután Abdel-Madzsid Tebbún államfő megkegyelmezett nekik – közölte a politikai foglyok kiszabadulásáért dolgozó CNLD helyi szervezet. Az igazságügyi minisztérium péntek este bejelentette, hogy szabadon engednek 33 embert, akiket közösségi oldalak törvénybe ütköző használata miatt vetettek börtönbe. A további rabok szabadságát is visszaadják, de ennél pontosabbat nem közöltek.

A kiszabadult foglyok között van a kormányellenes Hirak mozgalom több tagja. Rasíd Nekkaz ellenzéki aktivistát és Haled Drareni újságírót is elengedték. Drareni a sajtószabadságért folytatott harc egyik jelképévé vált az országban.

Abdel-Madzsid Tebbún elnök csütörtökön több intézkedést hozott válaszul az algériai belpolitikai válságra. Az egyik lépése az volt, hogy feloszlatta az algériai törvényhozást, és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Azzal indokolta döntését, hogy ki akarja tárni a kapukat a fiatalság előtt. Egyúttal közölte, hogy a kormányban is átalakítások várhatók. A másik gesztusa az volt, hogy visszaadta több mint hatvan politikai fogoly szabadságát.

Algériában több ezren vonultak utcára kedden, csaknem napra pontosan két évvel azután, hogy elkezdődtek az országot hosszú ideig irányító Abdel-Azíz Buteflika volt elnök elmozdításával végződő tömegtüntetések. A résztvevők korrupcióellenes jelszavakat skandáltak, szabad, demokratikus Algériát követeltek, illetve a rendszer megbuktatására szólítottak fel a közösségi médiában megosztott videofelvételek tanúsága szerint. Bár Buteflika 2019 áprilisában lemondott, a rendszerellenes megmozdulások heti rendszerességgel folytatódtak tavaly márciusig, amikor is a koronavírus-járvány véget vetett a demonstrációknak.  • Hírek
  • Lakáshitel